Problemele justiției românești, prezentate de procurorii brașoveni  studenților de la Drept: „Nu mai putem sta în banca noastră, după ce am fost denigrați”

În Ziua Europeană a Justiției Civile, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov au decis să „iasă din pătrățica lor”, organizând o un eveniment de tip ziua porților deschise, în care le-au povestit studenților despre situația magistraților. „Nu mai putem sta în banca noastră, după ce am fost denigrați, așa că am decis să ieșim în public”, a procurorul șef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov.

Ce le-au transmis procurorii studenților

Despre meseria de procuror:  

  • Există tentative de fragilizare a justiției. Controlul procurorilor se poate face acum de către ministrul Justiție.
  • Există un atac continuu asupra procurorilor. Dacă doriți să deveniți procurori, trebuie să fiți puternici. Esența meseriei de procuror este să nu renunți. Este o meserie uneori ingrată, dar frumoasă.
  • În statele civilizate, independența justiției înseamnă independența tuturor celor implicați în actul de justiție. Curtea Constituțională a României a decis că procurorii sunt în subordinea ministrului Justiției, iar procurorii trebuie să tacă. În statele civilizate este respectată independența justiției.
  • Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz pentru legile justiției, dar acum este o perioadă în care în opinia specialiștilor este ignorată.
  • Noi vrem dreptate și mergem până la capăt, în limitele legale.

Despre politica penală

  • În România nu este o politică penală coerentă. După ce un deținut este pus în libertate, nu există o strategie coerentă de reintegrare. În statele civilizate, marii operatori care beneficiază de facilități fiscale dacă angajează foști deținuți.
  • În ceea ce privește testele ADN, noi suntem cu 100 de ani în urma statelor civilizate. În România durează 6 – 12 luni pentru un test ADN. În statele civilizate durează 2 – 24 de ore.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.