Statul Român premiază cu 100 de milioane de euro investitorul care termină mai devreme autostrada Comarnic – Brașov

Comisia Națională de Prognoză și Strategii, care coordonează licitația pentru contractul de construire a autostrăzii Comarnic – Brașov, pune la bătaie o sumă  importantă pentru a determina viitorul partener privat să termine cât mai repede investiția.

Potrivit studiului de fundamentare, contractual scos acum la lictație este prevăzut să fie semnat în 2019, iar investiția ar urma să fie realizată în 48 de luni, adică până în 2023. Însă, dacă lucrările vor fi finalizate mai repede de 48 de luni, partenerul privat va fi recompensat cu o „primă de succes“. Valoarea primei de success este de 100 de milioane de euro/an. În cazul în care partenerul privat va finaliza proiectul mai repede de termenul prrevăzut în contract, el va primi o primă echivalentă cu ponderea într-un an a perioadei de devansare, se arată în studiul de fundamentare.

Totuși, există și reversul medaliei. Dacă proiectul întârzie, penalizățile sunt tot de 100 de milioane de euro/an.

Autostrata Comarnic – Brașov, estimată la 1,36 miliarde lei, a fost scoasă la licitație pe 18 octombrie. Conform contractului, investitorul privat ar urma să contribuie cu 75% din valoarea investiției, iar statul român cu 25%. 

Investiția va fi amortizată din taxa de utilizare a autostrăzii. În documentația care însoțește anunțul de licitație această taxă este diferențiată în funcție de vehicul astfel:
* 6,3 euro/100 km pentru autoturisme
* 8,82 euro/100 km pentru vehiculele din categoria LGV
* 12,6 euro/100 km pentru vehiculele din categoria HGV și Bus

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.