Ministrul Sănătății explică de ce România nu are încă centre pentru mari arși: „Multă birocrație, multă delăsare și ani în care lumea nu s-a interesat“

Prezentă ieri la Brașov pentru a anunța semnarea ordinului de ministru care marchează înființarea uni viitor spital regional în municipiu, ministrul Sănătății, Sorina Pintea a explicat și situația în care se află sistemul de sănătate din România, din punct de vedere al tratării pacienților cu arsuri. Explicația a venit în contextul în care pe 1 noiembrie, un tânăr de 28 de ani cu arsuri pe 70% din corp a fost transferat în Belgia pentru tratament, în urma unei proceduri ultra-birocratice.

Potrivit ministrului Sănătăți, Sorina Pintea, în acest moment, România nu are capacitatea de a trata pacienți cu arsuri pe mai mult de 50% din corp, iar cele 11 paturi existente în sistemul public, pentru acești pacienți, „cu siguranță nu sunt suficiente“.

Un „termen realist“ pentru primele patru centre pentru mari arși – două la București, unul la Timișoara și unul la Târgu Mureș- este „după 2020“, recunoaște ministrul Sănătății, deși acestea ar fi trebuit realizate încă din 2014, când a fost dată o hotărâre de guvern în acest sens. Dar „a fost multă birocraţie, multă delăsare şi ani de zile în care lumea nu s-a interesat“, a declarat Sorina Pintea.

„În 6 august 2018 am semnat un contract pentru studiul de fezabilitate. Tot în acest an am publicat, în 25 octombrie, pe site-ul Băncii Mondiale, un caiet de sarcini pentru achiziţia de aparatură, pentru că, practic, banii erau. Anul trecut s-a demarat procesul de achiziţie prin Banca Mondială, pentru că banii erau din 2012“, a precizat Pintea.

Ministrul a afirmat că centrele din Iaşi şi Timişoara vor fi dotate până în martie 2019. „Licitaţia se va termina şi să sperăm că nu avem contestaţii. «Sportul» contestaţiilor ne-a ţinut pe loc în foarte multe situaţii, inclusiv în povestea asta cu studiul de fezabilitate“, a mai spus ministrul Sorina Pintea.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.