Ministrul Sănătății: Sunt spitale care nu raportează cazurile de gripă! (…) Când Europa e în prag de epidemii, noi ne facem că raportăm

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, marţi seară, că nu poate spune dacă în România este sau nu epidemie de gripă deoarece spitalele nu au făcut raportări corecte ale cazurilor de îmbolnăviri. Un exemplu dat de ministru este cel în care, într-unul dintre județe, deși s-au înregistrat 4 decese din cauza gripei, spitalul de acolo nu a raportat niciun caz. 

„Spuneam că vom decide dacă e cazul sau nu să declarăm epidemie de gripă. Am aceste date (ale cazurilor e gripă, n.n), dar nu pot să spun dacă avem sau nu epidemie. Într-un judeţ în care au fost patru decese cauzate de virusul gripal s-au raportat 0 cazuri sau un caz. Sau în Bucureşti, din 49 de spitale, au raport la DSP doar 17. În calitate de ministru nu pot să iau nişte decizii pe informaţii trunchiate. Sunt spitale care nu raportează cazurile de gripă, voi cere explicaţii. În această seară (marți seara) am primit date şi le-am confruntat. Mi se pare o pură inconştienţă. Voi lua măsuri în aceste cazuri. Nu mi se pare normal ca în cazuri ca ăsta, când Europa e în prag de epidemii, noi să ne facem că raportăm sau să nu raportăm. Caraş Severin a raportat un singur caz, mi-e greu să cred, că are un singur caz, Arad a raportat 6 cazuri din care 9 internate. Matematica mea nu funcţionează pe această logică”, a declarat Sorina Pintea, la Digi 24.

Ministrul Sănătăţii a adăugat că virusul gripal va circula intens până în luna martie. „Specialişii spun că virusul gripal va circula intens până în martie, apoi se va estompa, dar măsurile de precauţie trebuie ţinute până în aprilie. Aşteptăm cifrele pentru cea de-a treia săptămână, lucru care nu schimbă cu nimic măsurile deja transmise, nu vor fi măsuri suplimentare. Nu ne aştepăm la o scădere a circulaţiei virusurilor în următoarele două săptămâni”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Până acum s-au înregistrat 54 de decese cauzate de gripă, unul dintre ele și la Brașov. În 49 dintre aceste cazuri pacienții sufereau și de alte afecțiuni.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.