FOTO. Cinematograful Astra a intrat în şantier. Clădirea trebuie să fie gata până în 2021, cu o sală de proiecţii şi o sală de conferinţe

Foto: Primăria Brasov

Cinematograful Astra a intra în şantier pentru reabilitare şi modernizare, urmând ca cel târziu la începutul anului 2021 să fie repus în funcţiune.  



 

Acest imobil face parte dintr-un proiect mai amplu de readucere a fostelor cinematografe în viaţa culturală a oraşului. Primul care a intrat în acest proiect este fostul cinematograf Patria, după care, anul trecut, au început lucrările la fostele cinematografe Modern și Popular. Lucrările sunt executate de compania HAR&H SRL, în baza unui contract în valoare de 8.906.622,25 lei, cu TVA. Termenul de finalizare a lucrărilor este 18 februarie 2021, însă reprezentantul constructorului, Horia Nistor, spune că există posibilitatea ca şantierul să se închidă într-un timp mai scurt, de 12 luni. 

După finalizarea lcurărilor, clădirea îşi va relua funcţionalitatea culturală, având o sală de evenimente, cu 124 de locuri, în care se vor face şi proeicţii de film, şi o sală de conferinţe cu 130 de locuri. 

„Vom crea două spații noi pentru activitățile culturale și sociale. În primul rând, vom avea o sală de cinema, dar într-o abordare diferită de ceea ce înseamnă sala de cinema clasică. Aici vom îmbina confortul celor care vin să vadă un film și capacitatea de adaptare a sălii la cât mai multe tipuri de evenimente. Această sală va avea o capacitate de 124 de locuri, la mese și pe canapele. Deasupra sălii de spectacole se va amenaja, prin construirea unui planșeu, o sală de conferințe cu 130 de locuri, care va putea oferi spațiul necesar pentru desfășurarea de evenimente. Toate aceste investiții în fostele cinematografe vor asigura infrastructura pentru dezvoltarea vieții culturale la nivelul orașului nostru. Astfel, pe lângă Astra, avem sală de concerte şi cinematecă la Patria, vom avea,  la Modern, un centru cultural dedicat în principal copiilor, iar la Popular vom avea un punct de atracţie pentru ceea ce înseamnă industria de spectacol“, a spus George Scripcaru, primarul Municipiului Braşov.

Clădirea cinematografului Astra este de mulţi ani este în paragină, după ce a adăpostit o perioadă un club. Cu toate astea imobilul are o structură destul de robustă, doar finisajele fiind afectate mai serios. În proiect sunt cuprinse o serie de lucrări de rezistenţă şi lucrări de construire la toate corpurile, după cum urmează: 

Lucrări de rezistență: 

  • Realizarea planșeului între sala de cinematograf și sala de conferințe din mansardă. Planșeul va fi realizat din beton pe cofraj metalic și va fi susținut de grinzile metalice existente.
  • Refacerea structurii de rezistență a acoperișului. Se va utiliza o structură mixtă cu grinzi de metal si lemn.
  • Realizarea scărilor din beton/ metalice interioare și exterioare.
  • Realizarea gradenelor pentru sala de cinematograf. Planșeul și rândurile gradenelor vor fi realizate din beton pe cofraj metalic, ancorate de o structura metalică.

Lucrări de construire:

Corp C1.1 

  • se va reface structura acoperișului și învelitoarea la forma inițială. Învelitoarea va fi realizată din țigle ceramice glazurate culoare natur, iar structura acoperișului va combina metal și lemn ignifugat; 
  • se va realiza o scară din beton armat; 
  • se vor realiza pereți de compartimentare din zidarie GVP și gips-carton pe structură ușoară; 
  • se vor închide golurile existente de pe fațadele către vecinătățile Nord si S-V;

Corp C1.2

  • se va reface structura acoperișului și învelitoarea la forma inițială. Învelitoarea va fi realizată din țigle ceramice glazurate culoare natur, iar structura acoperișului va combina metal și lemn ignifugat; 
  • se va realiza un planșeu din beton, pe cofraj metalic, susținut de grinzile metalice existente;
  • se vor realiza două scări, în stânga și în dreapta ecranului de proiecție, pentru evacuarea utilizatorilor și accesul către corpul C1.3; 
  • la nivelul parter si etajul 1 se vor realiza gradene din beton, pe structură metalică. – la nivelul ultimei gradene, în sala de spectacol, se va realiza o cabină de proiecție;

Corp C1.3

  • se vor realiza pereți de compartimentare din zidărie GVP și gips-carton pe structură ușoară;
  • se va reface scara metalică elicoidală din parter către subsol.

De asemenea, pe latura de nord, în curtea interioară, se va construi o scară metalică exterioară, pentru evacuare persoanelor din sala de conferință, iar pe fațada către stradă, aferentă Corpurilor C1.1 si C1.3, se vor monta două copertine din sticlă, cu sistem de susținere metalic. 

 

Clădirea a fost preluată de la RADEF, după ce mulţi ani a fost în administrare privată, găzduind cluburi de noapte

Clădirea cinematografului Astra a intrat în deplina posesie a municipiului Brasov în anul 2012, cînd firma SC Trust President SRL, deţinută de preşedintele de la acea vreme al ALRUE, Dorin Lazăr Maior, a fost evacuată Timp de zece ani pînă atunci, imobilul a fost închiriat de firma privată, şi, după un lung şir de dispute în instanţă, prin care chiriaşul a încercat să oblige statul să-l vândă, acesta a revenit municipiului Braşov, care l-a preluat de la fostul proprietar RADEF „România Film“. Cinematograful a fost deschis la sfârşitul anilor ‘70. Clădirea are o suprafaţă de 1.184 de metri pătraţi, pe două niveluri cu demisol, beneficiind, printre altele, de o sală de vizionare, de un depozit de film de 111 metri pătraţi, de o sală de cinema de 383 metri pătraţi, de un complex cabină de proiecţie de 47 de metri pătraţi şi mai multe spaţii administrative.

În prezent, Municipalitatea are în plin proces de reabilitare cinematografele Popular şi Modern. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.