Posibilă situație penală, la secția de la Vulcan a Spitalului de Psihiatrie și Neurologie Brașov. Un șef este suspectat de fraudă cu banii pacienților

Conducerea Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov a anunțat că va depune o plângere la Poliție și la Parchet, după o analiză făcută la Secția exterioară de Psihiatrie cronici, de la Mina 1 Mai (Vulcan), în urma căreia s-a constatat că veniturile pacienților – unii dintre ei fără discernământ – erau încasate de persoane angajate ale spitalului, fără nicio documentație.

Analiza solicitată de managerul interimar al Spitalului de Psihiatrie și Neurologie Brașov, asist. univ. dr. Nicușor Bîgiu, vine în urma unei sesizări făcute pe 1 aprilie, de curatorul legal al unui pacient de la Secția exterioară de Psihiatrie de la Vulcan.

„Curatorul respectiv, o doamnă, reclamă faptul că nu i s-a comunicat că pacientul intra, încă din 2011, în posesia unor drepturi bănești. Pacientul a ajuns la secția de la Vulcan după ce a fost condamnat, în urma unor acte majore de violență asupra personalului medical din alt spital. Conform legii, curatorul legat trebuie să fie informat asupra drepturilor bănești pe care pacientul pe primește, mai ales că acesta din urmă avea IQ necuantificabil, deci nu putea să-și gestioneze singur resursele financiare. Am aflat ulterior că pacientul avea depus un dosar pentru indemnizație de handicap, dar curatorul legal nu a fost anunțat despre acest lucru“, a explicat managerul Spitalului de Psihiatrie și Neurologie Brașov, dr. Nicușor Bîgiu.

În urma sesizării, o săptămână mai târziu s-a format o comisie de analiză, din care au făcut parte atât reprezentanți ai spitalului, de la Resurse Umane, cât și reprezentanți ai Consiliului Județean Brașov, de la Direcția de Sănătate și Asistență Medicală (DSAM) și ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov (DGASPC).

Raportul analizei făcute la Secția exterioară de Psihiatrie de la Vulcan a ajuns la conducerea Spitalului joi seara și arată chestiuni care ridică multe semne de întrebare, unele dintre ele foarte grave, de natură penală chiar.

În analiza solicitată, managerul interimar al spitalului a cerut mai multe explicații cu privire la modul de administrare, de către angajați ai secției, a veniturilor pacienților și la temeiul legal care stă la baza acestei activități. Managerul a cerut explicați și despre modul de încasare a veniturilor pacienților,  gestionarea și folosirea venitului fiecărui pacient de către personalul secției, pe ultimi 5 ani sau despre  raporturile lunare ale fiecărui pacient, în sensul justificării cheltuielilor făcute în numele lor, de către angajați ai spitalului,  pe ultimii 5 ani.

Raportul Comisiei de analiză a arătat că nu există documente privind încasarea veniturilor pacienților (deși banii au fost depuși de factorul poștal la Pavilionul de la Vulcan) și nici privind cheltuielile făcute în numele acestora. 

Veniturile pacienților de la Vulcan sunt între 375 și 1.800 de lei. Cheltuielile estimative, 50 de lei/săptămână. Diferența nu iese nicicum. 

În Secția exterioară de la Vulcan sunt 154 de pacienți, dintre care 51 au tutore legat- adică sunt pacienți care nu au discernământ, iar 103 fără tutore. Din analiza făcută până acum a rezultat că suma încasată pe lună prin diverse surse de venit ale pacienților (pensii de muncă, de urmaș, de handicap) este de 63.966 RON (23.000 de euro), ceea ce pe ultimii 3 ani ar însemna 2.302.776 lei, deci aproape jumate de milion de euro. Pentru sumele încasate de pacienți și pentru cheltuielile făcute în numele acestora, nu există însă documente sau registre.

Veniturile pacienților internați în Secția de Psihiatrie de la Mina 1 Mai din Vulcan sunt între 375 de lei și 1.800 de lei pe lună, din pensii de handicap, de urmaș sau de boală.

În urma discuțiilor cu pacienții care au discernământ, conducerea spitalului estimează că pentru fiecare, angajații secției făceau în medie cumpărături de 50 de lei pe săptămână.  Iar în acest caz, întrebarea care se pune este, ce se întâmpla cu restul veniturilor pacienților, în contextul în care la Secția din Vulcan nu exista o casă de valori, ca în alte spitale precum cele de la Socola sau Săpoca.

„Din informațiile prezentate în raportul comisiei de analiză pe care am trimis-o la Vulcan, sumele încasate erau la dispoziția unui asistentului-șef, cu acordul și cunoștința asistentului social și bănuim că și a conducerii spitalului (conducerea de până acum, n.n). Nu există bonuri sau registre din care să reiasă că acești bani au fost gestionați în interesul personal al fiecărui pacient“, a explicat managerul interimar Nicușor Bîgiu.

Trebuie precizat că pacienții internați la Secția de Psihiatrie cronici de la Vulcan beneficiază gratuit de cazare, masa, tratament, ca asigurați, astfel că veniturile din pensii trebuie să rămână la dispoziția lor sau a tutorilor legali și strict în interesul personal al fiecăruia.

Vizat direct de suspiciuni este asistentul-șef, Marius Cojocaru, cel care a fost indicat și de unii pacienți că le-ar fi gestionat veniturile, după cum spune managerul interimar, dr. Nicușor Bîgiu. Managerul spitalului spune că nu există în fișa de post a asistentului-șef această atribuție, însă este o cutumă a locului, după cum a rezultat din analiza făcută de comisie.

Contactat telefonic pentru un punct de vedere la această situație, asistentul-șef al Secției de la Vulcan, Marius Cojocaru, a declarat că nu poate vorbi acum pentru că este în concediu medical.

„Sunt în concediu medical și am să vă sun eu. Eu nu am avut în fișa postului lucrurile de care sunt acuzat, nu am nicio legătură cu asta, nu știu ce acuzații mi se aduc. Am să vă sun, că sunt cu sănătatea în piuneze, am să vă sun când nu sunt bolnav“, a spus asistentul-șef.

 Urmează sesizări la Parchet, Poliție și la organele abilitate să facă cercetări

Managerul interimar al Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov, dr. Nicușor Bîgiu a anunțat că va depune o sesizare la Parchet  și la alte organe abilitate în acest caz, pentru verificări mai atente și pentru a lua măsurile care se impun, din acest moment.

 

2 Trackbacks-uri / Pingbacks-uri

  1. Asistent de la Secția de Psihiatrie „Mina 1 Mai“ din Vulcan, suspectat că a furat banii pacienților, timp de mai mulți ani. DIICOT Brașov a intrat pe fir
  2. Un bărbat decedat și „trântit cu «demnitate» într-un sac de plastic și îngropat” a dus la începerea anchetei DIICOT la secția de psihiatrie de la Vulcan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.