Legea pentru votul Diasporei, de azi pe masa Comisiei parlamentare speciale pentru aprobare punct cu punct

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a prezentat luni Comisiei parlamentare pentru modificarea legilor electorale un proiect de lege  pentru alegerea Președintelui României și pentru modificarea și completarea unor acte normative în materie electorală, document care va sta la baza unei propuneri legislativă privind votul din diaspora.  Actul normativ prezentat de AEP este unul „amplu”, a afirmat deputatul USR Brașov, Tudor Benga. 
 


 
 Conform deputatului brașovean comisia și-a asumat ca obiectiv ca în 5 iulie „să avem o propunere legislativă pregătită, care să intre apoi în circuitul parlamentar. Cu siguranță că, pentru adoptarea actului normativ, va fi nevoie de convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare”.  În aceste condiții, parlamentarul brașovean a anunțat ieri că membrii comisiei amintite au decis luni să  „îngusteze dezbaterea și propunerea legislativă la doar trei subiecte mari: soluție de vot anticipat, soluție de vot prin corespondență, și îmbunătățiri punctuale de flux în ziua votului (adică număr de ștampile și cabine, număr de secții, proces automat de completare a listelor suplimentare, eventuale îmbunătățiri ale prerogativelor șefilor de secție, eventuale ajustări de program). AEP-ul va consolida până mâine (astăzi – n.n.) propunerea astfel încât să rămână doar articolele ce vizează aceste puncte”. 
Astăzi comisia specială se va reuni astăzi, începând cu ora 15.00, pentru a vota articol cu articol. 
„Există viziuni diferite atât pe numărul de zile la vot anticipat (de la o săptămână întreagă până la sâmbătă plus duminică), pe votul prin corespondență (doar în străinătate sau inclusiv în țară), pe înregistrare și pre-înregistrare (obligatorie sau nu), pe criterii de dimensionare a numărului de secții (date furnizate de cetățeni vs date ale statelor de reședință)”, a mai spus deputatul USR. 
 


 
 Pe de altă parte, deputatul a declarat, la sfârșitul săptămânii trecute că „rămâne de văzut dacă, prin înființarea acestei comisii, se dorește îmbunătățirea legislației sau dacă nu este decât o nouă modalitate de tărăgănare a lucrurilor. Parlamentarii USR sunt pregătiți să lucreze la foc continuu pentru a pregăti un cadru legal care să le permită sutelor de mii de români care vor să își exprime votul în diaspora să poată să o facă, fără să stea 10 ore la cozi infernale”. 
 
 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.