FOTO&VIDEO. Planetariul de la Brașov va purta numele primului român ajuns în cosmos

Planetariul de la Grădina Zoologică din Brașov va purta numele lui Dumitru Prunariu, primul și deocamdată singurul român care a ajuns în cosmos. Anunțul a fost făcut azi de primarul Brașovului, George Scripcaru, după premiera, la Planetariu, a documentarului „CAPCOM GO! The Apollo Story“, film creat special pentru ecrane de tip dom.



Premiera a avut loc în prezența ambasadorului Statelor Unite în România, Hans Klem, și a cosmonautului Dumitru Prunariu, și a fost un eveniment menit să marcheze 50 de ani de la aselenizare.

„Pentru noi, acesta este un loc foarte important, ne-au trebui două luni să facem acest planetariu funcțional și mă bucur să fim azi aici, împreună cu primul român ajuns în cosmos, Dumitru Prunariu, dar și alături de reprezentantul statului care a susținut programul de aselenizare Apollo, Excelența Sa, domnul Hans Klemm. Propunerea mea este ca acest planetariu să poarte numele lui Dumitru Prunariu, cu atât mai mult cu cât este și brașovean. Consider că merită o astfel de onoare“, a spus primarul George Scripcaru.

Înainte de premiera documentatului despre misiunea Apollo, și Excelența Sa, Hans Klemm, Ambasadorul Statelor Unite la București, s-a arătat impresionat de planetariul de la Noua și a a mulțumit organizatorilor pentru faptul că au ales acest film pentru a-l proiecta în următoarea lună, cu atât mai mult cu cât acesta este dedicat celor 50 de ani de la prima aselenizare, realizată  de un echipaj american.



Pe de altă parte însă, Excelența sa a ținut să precizeze că aselenizare este o reușită a întregii omeniri, nu a unui stat anume.

„Se împlinesc 50 de ani de la momentul când primul om a pus piciorul pe lună și este cumva normal ca evenimentul să fie marcat peste tot în lume, mai ales că aceasta este o reușită în întregii omeniri. De altfel, eram copil când s-a produs acest eveniment, dar țin minte că cei trei membri ai echipajului care a ajuns pe Lună au vizitat multe țări după acel moment, și oriunde au ajuns, fie că a fost Africa, Asia, Europa sau America Latină, oamenii îi felicitau, spunându-le «Am reușit!». Adică noi, omenirea, nu un stat anume“, a spus Excelența, Hans Klemm, Ambasadorul SUA la București.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.