Rovana Plumb a fost respinsă de Parlamentul European. Ea fusese propusă de PSD pentru o funcție de comisar european

​Rovana Plumb, propunerea României de comisar european, a fost respinsă de comisia juridică a Parlamentului European, a anunțat europarlamentarul PNL, Siegfried Mureșan. Acesta a precizat că împotriva Rovanei Plumb au votat 15 europarlamentari, 6 au votat pentru și doi s-au abținut.

„În acest moment, audierea doamnei Plumb în comisie este anulată, iar președintele Parlamentului European îl va informa pe președintele Comisiei că Rovana Plumb nu îndeplineste condițiile și nu își poate exercita funcția de comisar european. Fără avizul Comisiei Juridice audierea din Comisia de Transport nu poate avea loc””, a declarat Siegried Mureșan la Digi24.

Potrivit hotnews.ro, avizul pozitiv din comisia JURI este o precondiție pentru audierile candidaților în comisiile de specialitate. „Fără un aviz pozitiv audierea nu poate avea loc. Comisia JURI va trimite scrisoarea către comisia din cadrul Parlamentului European și către președintele Parlamentului. Regulamentul spune că președintele Parlamentului European va cere președintelui Comisiei Europene să informeze ce va face în consecință”, au explicat joi, în cadrul unui briefineg cu presa, și reprezentanți ai Parlamentului European.

Rovana Plumb a fost propusă de guvernul de la București și nominalizată de Ursula von der Leyen pentru postul de comisar european pentru Transporturi.

Declarație de avere cu semne de întrebare 

Plumb a fost invitată joi la o „audiere excepțională” în Comisia Juridică a Parlamentului European pentru a lămuri informațiile din declarația de avere, unde apare că a luat împrumut 800.000 de lei de la o persoană fizică, o sumă identică fiind împrumutată de Plumb Partidului Social Democrat. Unii membri ai comisiei juridice din PE au spus că există diferențe între declarația de avere depusă în România și cea trimisă Parlamentului European, fiind invocată și posibilitatea unui conflict de interese.
Potrivit Politico.eu, un europarlamentar francez, Marie Toussaint unii dintre comisarii desemnați au furnizat declarații de avere „contradictorii cu declarațiile anterioare”, motiv pentru care li s-au cerut explicații. În cazul lui Plumb, „există o diferență semnificativă între cea prezentată nouă și cea dată în România”, a spus Toussaint.
În declarația de avere, Rovana Plumb apare că a împrumutat, în 2019, de la Elena Loghin 800.000 de lei, ce ar urma să îi returneze până în 2021. Pe de altă parte, reprezentanta PSD a împrumutat partidul, tot cu 800.000 de lei, pentru campania pentru europarlamentare de anul acesta.
În document este menționat și un împrumut de 800.000 de euro luat de la o bancă, scadent în 2030. Ea a raportat că anul trecut a avut venituri de aproximativ 140.000 de lei.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.