Făgărașul a obținut 9 milioane de euro pentru modernizarea unor drumuri, zone pietonale și achiziția de autobuze electrice și biciclete

Municipalitatea din Făgăraș a pregătit și depus la ADR Centru, în vederea finanțării prin Programului Operațional Regional 2014-2020, trei proiecte integrate, prin care dorește să investească fonduri europene pentru asigurarea unui serviciu eficient de transport public de călători și îmbunătățirea condițiilor pentru utilizarea modurilor nemotorizate de transport. Valoarea totală cumulată a celor trei proiecte este de peste 135 milioane lei (aproximativ 30 milioane euro), iar primul proiect a fost semnat vineri, la sediul ADR Centru din Alba Iulia. 



Cererea de finanțare pentru proiectul „Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrată în zona industrială a Municipiului Făgăraș” are ca obiectiv specific reducerea emisiilor poluante. 

Făgărșenii și turiștii vor putea închiria biciclete 

Proiectul prevede modernizarea a mai mult de 14.400 mp de spații pietonale, precum și mai mult de 2.200 mp spații verzi aferente acestora. Prin investiția propusă se vor derula lucrări de modernizare a trotuarelor din zona industrială a Municipiului Făgăraș, podul peste pârâul Berivoi va fi reparat, cu păstrarea clasei de încărcare, podul peste pârâul Racovița va fi refăcut și se vor amenaja piste pentru biciclete, cu lățimea de minim 1m.  Pe aceste zone se vor separa fluxul pietonal și cel rutier, fiind implementate sisteme de siguranță sau aliniamente de spațiu verde. Pistele de biciclete vor fi amplasate pe tronsoanele unde lățimea drumului o permite.



Pentru stimularea folosirii mijloacelor alternative de transport se vor proiecta stații de închiriere biciclete, cu toate dotările necesare. Prin acest proiect vor fi construite sau modernizate piste de biciclete în suprafață totală de peste 10.000 mp, unde vor exista 7 stații de închiriere, pentru cele 75 de biciclete disponibile în sistem bike-sharing.

În plus, stațiile de transport în comun vor fi refăcute și vor fi amplasate în alveole, doar prin excepție pe partea carosabilă. Unde există spațiu, se vor amenaja noi stații de transport în comun. Proiectul prevede construirea sau reabilitarea a 10 stații de transport public, precum și achiziționarea de 6 autobuze electrice, de capacitate medie.



Valoarea totală a proiectului este de 43,857 milioane lei, din care peste 40,49 milioane lei (aproximativ 8,85 milioane euro) sunt fonduri nerambursabile, respectiv peste 3,4 milioane lei provenind din contribuția beneficiarului, la cheltuielile eligibile și neeligibile. Data limită pentru finalizarea proiectului este prevăzută la finele primului semestru al anului 2022.

 „De câțiva ani am demarat pregătirea proiectelor de investiții în Făgăraș, în primul rând pentru reabilitarea Cetății, dar și pentru reducerea consumurilor de energie și investiții în domeniul social, pentru sănătate și educație. Avem contractul semnat pentru reabilitarea unui număr de 11 străzi.  Acum abordăm acest aspect al mobilității urbane, pentru că principalii poluatori urbani sunt cei care circulă prin oraș, cu mașina personală, pentru că nu au avut până acum alternative moderne. Vrem să modernizăm orașul, iar acest proiect de aproape 10 milioane euro este primul din seria celor trei prin care vom moderniza arterele rutiere, vom repara poduri și străzi și vom achiziționa autobuze electrice și multe biciclete, pentru a fi folosite de locuitori. Deja avem peste 110 milioane lei contractați pentru investiții în oraș și vrem să folosim cu chibzuință banii europeni, pentru a ne atinge obiectivele”, a declarat, în momentul semnării acestui contract de finanțare, primarul Făgărașului, Gheorghe Sucaciu.



Pe de altă parte, Dan Popa, director Direcția Organism Intermediar pentru POR din cadrul ADR Centru, a declarat că municipiul Făgăraș  este unul dintre cele 11 orașe din Regiunea Centru care au depus proiecte pe Prioritatea de investiții a Programului REGIO prin care se dorește reducerea emisiilor poluante pe baza Planurilor de Mobilitate Urbană Durabilă.

„În această perioadă de finanțare, municipiul Făgăraș beneficiază de importante fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea comunității locale, adică aproape 25 milioane euro, în total. Vorbim de șase proiecte punctuale pentru Cetatea, pentru anveloparea unor blocuri de locuințe, pentru Spitalul Municipal și pentru comunitatea defavorizată. Chiar dacă este dificil pentru o localitate medie să pregătească cereri de finanțare pe fonduri europene, s-au realizat deja lucruri importante la nivel local. Aceste investiții trebuie să atragă, la rândul lor, fonduri private pentru dezvoltare economică, astfel ca orașul și întreaga Țară a Făgărașului să devină un pol atractiv în județul Brașov”, a mai spus Popa. 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.