Gabriel Andronache: PNL vrea să treacă de Camera Deputaților, legea primarilor în două tururi

Deputatul liberal de Braşov, Gabriel Andronache, a anunţat ieri că PNL va încerca să introducă săptămâna viitoare pe ordinea de zi a comisiei despecialitate pentru elaborarea legilor electorale, proiectul care vizează revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Andronache susţine că liberalii îşi doresc acest lucru, însă cei care împiedică dezbaterea sunt reprezentanţii PSD.



 

„La comisia pentru elaboarea legilor electorale se află mai multe proiecte de lege în acest sens. Primul depus şi, consider eu, cel mai complet, este cel înregistrat de PNL. Am încercat de nenumărate ori să introducem pe ordinea de zi acest proiect. Cei de la PSD refuză însă să-l introducă pe ordinea de zi sau să îl discute în comisia de specialitate. Vom încerca şi săptămâna viitoare să o includem pe ordinea de zi. Noi susţinem acest proiect, dar cei de la PSD se opun. Sperăm să obţinem convocarea comisiei speciale pentru elaborarea legilor electorale, să se emită un raport de adoptare şi să se discute apoi proiectul în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional în cazul acestui proiect de lege”, a declarat deputatul Gabriel Andronache.

Andronache susţine că nu există o limit în care proiectul să fie adoptat, astfel încât el să-şi producă efecte anul viitor, când ar urma să aibă loc alegerile locale.



 

„Eu am citit decizia Curţii Constituţionale din anul 2012, când a fost emis o ordonanţă de urgenţă privind organizarea alegerilor parlamentare să se organizeze cu cele locale. Nu există o interdicţie expresă din partea Curţii. Nu a statuat prin decizie că alegerea primarilor în două tururi nu se poate face în două tururi dacă reglementarea este aprobată sub termenul de un an de zile. Pe cale de consecinţă, noi sperăm ca reglementarea să fe adoptată cât mai repede cu putinţă, înainte de a se declanşa procedurile electorale pentru alegerile electorale de anul viitor, care vor fi, cel mai probabil, la începutul lunii iunie. În concluzie, nu există un termen statuat de Curtea Constituţională, printr-o decizie, care să împiedice aprobarea sub termenul de un an de zile a unui astfel de act normativ“, a explicat Gabriel Andronache.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.