„Inevitabilul s-a produs”.În județul Brașov a fost confirmată pesta porcină la mistreți. Deocamdată nu se vor împușca exemplarele din zona afectată

 Prefectul Brașovului, Marian Rasaliu, a anunțat că vineri, la ora 13.00, a fost confirmată pesta porcină africană și în județul Brașov, asta după ce în cursul dimineții era doar o suspiciune, ce e drept, cu o probabilitate de confirmare de 90%. De pentru a pregăti planul de bătaie, la Prefectură s-a convocat o ședință a Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor cu Transmisiune.

„După ce am reușit să ținem pesta porcină în afara granițelor județului timp de trei ani, până la urmă, inevitabilul s-a produs”, a declarat prefectul după ședință.

De asemenea, reprezentantul Guvernului în teritoriu a dat asigurări că „fiecare instituție își va face treaba conform atribuțiilor pe care le are. Vor fi controale la intrarea și la ieșirea din județ. Am luat măsura asigurării zonei în care au fost descoperite cele două cadavre de porci mistreți cu pestă (lângă localitatea Homorod  – n.r.). Face tot ceea ce putem ca pesta să nu se transfere din mediul silvatic în gospodăriile oamenilor”.  Totodată, el a anunțat că primul lucru care trebuie populația din zonă va fi informată, oamenilor urmând a li se explica ce au de făcut în astfel de situații.  „Oamenii vor trebui să respecte toate măsurile de igienă specifice unor astfel de situații”, a avertizat Rasaliu.   

Pe e altă parte, prefectul a precizat că în această perioadă nu se va pune problema recoltării mistreților din zonă. „În această perioadă vânătoarea este interzisă. Vânătoarea la goană este interzisă, pentru că nu vrem să trimitem animalele sălbatice în altă zonă, ci să le ținem aici și să rezolvăm problema la fața locului”, a explicat Marian Rasaliu.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.