Urși „invizibili” la Făgăraș. Din trei alarme, două au fost false

Făgărășenii au primit, în perioada 25 – 27 octombrie, trei mesaje RO-ALERT care anunțau prezența urșilor în diferite zone ale orașului. Dintre acestea, numai una a fost confirmată, a anunțat Primăria municipiului Făgăraș.



„În urma verificărilor reprezentanților Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi, Poliției, Jandarmeriei și Poliției Locale, prezența animalelor sălbatice nu s-a confirmat în municipiul Făgăraș. Singura zonă prin care este posibil să fi trecut un urs este strada Salcâmului, unde vineri, 25 octombrie, la sosirea echipajelor, câinii din zonă erau foarte agitați. Cu toate acestea, nimeni nu l-a văzut. Precizăm că mesajele RO-ALERT au fost transmise de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) «Țara Bârsei» al județului Brașov, în urma unor apeluri la 112 inițiate de făgărășeni. Unii dintre cei care au apelat numărul unic pentru apeluri de urgență au fost amendați pentru sesizări false”, a anunțat Primăria Făgăraș.  



În ceea ce privește „alerta de urs” de duminică, prin care a fost anunțată prezența unui animal în scara unui bloc de pe strada Plopului din Făgăraș, primarul Făgărașului, Gheorghe Sucaciu, a declarat că alarma nu a fost confirmată.  

Metoda AVPS Făgăraș: ursul fugărit de „tun”

Primarul Făgărașului a declarat că a discutat cu reprezentanții AVPS Făgăraș despre problema urșilor, iar aceștia au explicat că în această perioadă a anului animalele sunt extrem de mobile, pentru că se retrag spre munte, unde se pregătesc de hibernare. Unii dintre urși se mai „pierd” prin localități, fie pentru că nu au alte culoare, fie pentru că evită să se întâlnească cu exemplare mai puternice. Edilul a precizat că, de puţin timp, pentru a ţine urşii la distanţă, pentru a face zgomot, reprezentanţii AVPS Făgăraş folosesc un „tun” care face gălăgie.



 Cereri de recoltare sau recoltare pentru 30 de urși 

Pe de altă altă chiar Ministerul Mediului a emis încă din luna iulie un ordin prin care a fost aprobată recoltarea sau relocarea a 140 de urşi. Conform primarului  Gheorghe Sucaciu, AVPS Făgăraş (care administrează 7 fonduri ginegetice din Țara Făgărașului, fiecare dintre ele cu o suprafață de 10.000 – 15.000 hectare) a solicitat derogări pentru recoltarea sau relocarea a 30 de urși, însă nu a primit încă o aprobare sau o respingere a solicitărilor din partea Ministerului Mediului. 

  

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.