Rețeaua LIDL nu mai folosește termometrul de frunte

foto arhiva

După controversele legate de luarea temperaturii la intrarea în magazine,  rețeaua LIDL a renunțat la această formă de triaj epidemiologic. 

Potrivit reprezentanților unuia dintre magazinele din Brașov,  din data de 20 mai,  la intrarea în magazinele aparținând acestui retailer  nu va mai fi „omul cu termometrul”. În schimb,  personalul de securitate se va asigura că în magazin nu intră niciun client fără mască.  

De la instituirea acestei măsuri au existat clienți care, mânați de tot felul de „curente”, propagate mai alea în online, au refuzat să se lase măsurați de la distanță, pe frunte, pentru a li se vedea temperatura. Motivul? Temperatura ar fi ceva… intim sau măsurarea ei ar fi o echivalentul unei consultații medicale ce nu se poate face fără acord. 

 

E legal sau ilegal să mi se ia temperatura la magazin, la muncă sau la intrarea în alte spații închise? Un punct de vedere, AICI. 

18 Comentarii

 1. Motivele refuzului sunt altele: restrângerea libertăţilor, condiţionarea intrării într-un spaţiu public de un act umilitor („pleci” fruntea, ţi se pune „pistolul la tâmplă”), devii infractor dacă ai febră. Şi pentru ce? Temperatura crescută nu demonstrează că ai covid, ier temperatura scăzută nu garantează că nu ai covid.

  • „De la instituirea acestei măsuri au existat clienți care, mânați de tot felul de „curente”, propagate mai alea în online, au refuzat să se lase măsurați de la distanță, pe frunte, pentru a li se vedea temperatura.”

   Pentru analfabeții funcțional care au scris articolul de mai sus, sursa acestor „curente”:

   ‘Art. 26 din Constituția României prevede că „(1) Autoritățile publice respectă și ocrotesc viața intimă, familială și privată. (2) Persoana fizică are dreptul să dispună de ea însăși, dacă nu încalcă drepturile și libertățile altora, ordinea publică sau bunele moravuri”.

   Dreptul la viață intimă și privată presupune și respectarea dreptului la informațiile referitoare la sănătatea sa.

   De asemenea, art. 22 alin. 2 din Constituția României prevede că „Nimeni nu poate fi supus torturii și nici unui fel de pedeapsă sau tratament inuman ori degradant”.
   Dacă cetățeanul român nu mai are dreptul să intre în niciun magazin, farmacie, frizerie, brutărie, instituție publică și în nicio altă clădire cu acces public, decât dacă se supune unei examinari medicale, efectuată de persoane care nu au calificare profesională pentru a masura temperatura corporal, aceasta înseamnă că este supus unui tratament degradant, interzis expres de Constituția României.

   Potrivit art. 16 alin. 1 din Constituția României „Cetățenii sunt egali în fața legii și autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări”.

   Interzicerea accesului cetățeanului român cu o temperatură corporală de peste 37,3 °C în orice magazin, frizerie, farmacie, brutărie, benzinărie, instituție publică și orice altă clădire cu acces public, reprezintă o discriminare pe criteriul temperaturii corporale, dar și un tratament degradant, umilitor.

   Legiferarea acestui abuz împotriva cetățenilor romani nu numai că este o încălcare a Constituției României, dar nu are nicio legatură cu prevenirea răspândirii epidemiei de coronavirus.

   Marea majoritate a celor infectați sunt asimptomatici, adică nu au nici febră, dar nici un alt semn de boală. Pe de altă parte, febra poate fi un simptom al altor multe boli cunoscute de când lumea,.

   Prin urmare, toți cetățenii vor fi supuși unui tratament degradant și discriminatoriu, deși diagnosticul de infecție Covid-19 se pune doar in urma testării RT- PCR (test extrem imprecis și cu rezultate manipulable) facută de personal medical, nu prin termometrizare.’
   Judecator Lacramioara Axinte

  • Un magazin ca Lidl nu este spatiu public! Nu este institutie publica. Nu plateste statul chiria magazinului respectiv pe terenul respectiv. In general orice activitate de genul isi poate rezerva dreptul sa-si selecteze clientela. Faptul ca nu ai access nu iti incalca niciun drept.
   Luarea temperaturii este doar o determinare fizica a unui sensor asupra unui proprietati fizice a unui corp (oricare corp, intamplator aici o persoana). Nu implica niciun act medical. Daca tu determini temperatura unei sticle de vin, sa stii daca sa o bei sau nu, nu inseamna ca i-ai aplicat un act medical… omg…
   Si mai important, nu esti obligat sa te supui. Este alegere proprie. Asta nu inseamna ca ai dreptul sa obligi tu magazinul asupra ce reguli impune.

   • Firește.
    Doar că luarea temperaturii nu este o politică decisă de magazin, ci impusă de Guvern.
    Dar, pentru că „nu este spațiu public, nu este instituție publică, nu plătește statul chiria”, și Lidl „își poate rezerva dreptul să selecteze clientela” (adică are dreptul și să n-o selecteze după ce criterii a dictat ministrul), a decis să nu ia temperatura.
    Și, dacă eu n-am dreptul să oblig magazinul să impună reguli, de ce l-ar avea guvernu’ ?

    • Multumesc pentru un raspuns atat de echilibrat in exprimare.
     Dupa parerea mea simpla, magazinul se vede obligat de guvern sa respecte regulile impuse de acesta (sau de catre Parlament, daca sunt legi in vigoare) .
     Guvern al carui scop intr-o democratie este sa exercite fix puterea cetatenilor sai. Eu, ca cetatean nu voi putea personal impune aplicarea legii sau veghea la respectarea ei. De aceea investesc aceasta putere guvernului, statului, institutiilor sale sa exercite aceasta putere pentru mine. Si da, daca am opinii contrare la ceea ce face guvernul, am dreput sa-mi exprim opiniile si sa il ‘amendez’ (poate la vot).
     Doar ca deocamdata guvernul are dreptul sa impuna reguli dupa cum considera el ca servesc aceastea majoritatii cetatenilor din aceasta tara.
     Si referitor la opiniile asupra luarii temperaturii, haideti sa ne bazam putin mai mult pe stiinta. Nu va poate identifica nimeni in lume dupa acest parametru. Insa dupa amprenta, sau datele faciale sau alte date biometrice oferite telefonului personal, da.

 2. Luarea temperaturii chiar este un act medicall. Așa zic legile încă în vigoare. Până se abrogă oficial nu renunțați la drepturile voastre.

 3. ne cred idioti, cum din pacata vadca e majoritatea care accepta incet incet tot ce li se impune aiurea…

 4. Poți să le iei românilor pădurile, drumurile, petrolul, aerul curat, educația, sănătatea și banii. Le poți lua chiar și demnitatea, dar nu cumva să le iei temperatura.

  • Pai, cand iti iau temperatura, nu-ti iau demnitatea? E deja o procedura medicala, acces la corpul tau. Conditioneaza accesul in magazin de accesul la corpul tau. Vezi art. 348 Cod penal. Daca pentru a intra in magazinele LOR, prin care scot profitul din tara noastra in tara LOR, iti vor cere se umbli taras, atunci vei accepta, mai Cristian?

  • Este o procedura absurda care nu isi justifica scopul. Este un atentat la demnitatea umana si nu in ultimul rand la libertate. Sistemul vrea sa demonstreze ca ii pasa, dar dovedeste mai degraba dispretul si aversiunea fata de noi, oamenii de rand, prin lipsa de grija fata de nevoile noastre de sanatate, psihice, afective, fizice, culturale, intelectuale, religioase, etc.

 5. Numai cretini… Care-i problema daca va ia temeratura va e frica sa nu cumva sa va implanteze un chip in frunte? Mie mi se pare de bun simt daca esti bolnav si ai temperatura sa stai acasa, indiferent ca ai sau nu covid. Ai temperatura stai acasa, ai temperatura nu intrii in locuri aglomerate. Ah iti e rusine ca ti se refuza accesul pai sa-ti fie pt ca nu ai ce cauta cu temperatura in locuri publice. Personal daca ai temperatura si vrei in locuri aglomerate te-as acuza de terorism…

 6. NU stați cu mâinile in sân, dați de veste părietenilor rudelor să nu accepte luara temperaturii și nici purtarea măștii, deasemeni nici la serviuciu, altfel vom fii sclavii lor, la serviciu ne vor considera șobolani dară nu ne supunem lor și guvernelor, tot se se intâmplă e preponderent manipulare, nu neg existența viruslui dar ce se intâmpl ăin spate este MULT mai grav !!!

 7. Și la distanțare au renunțat, nu se respecta ca în alte locuri/magazine.

 8. Daca se apropie cineva si iti infige un pumn in freza este ceva intim… Daca vine cu acel termometru aproape de mine tot ceva intim e.. Sa nu mai zicem ca lungimea bratului celui care utilizeaza acel termo scaner nu e de 1.5 m.. 2 m…..

 9. Ma intreb cum ne-ar fi luat temperatura daca ar fi fost iarna si am fi avut cu totii fetele (si fruntile) inghetate 😉 ca sa inteleaga lumea ca nu are nici o relevanta aceasta masuratoare prin infrarosu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.