PMP propune o nouă Lege a Sănătăţii şi 9,8% din PIB pentru acest domeniu până în 2025

PMP propune o nouă Lege a Sănătăţii, care, printre altele, să transforme spitalele româneşti în societăţi cu capital de stat, şi să acorde o alocare bugetară în creştere graduală pentru acest domeniu, până la 9,8% , până în 2025.

Programul de guvernare prevăzut de PMP are în vedere, pe lângă o nouă Lege a Sănătăţii şi dotări performante pentru fiecare spital din România, şi construcţia a cinci spitale regionale cu dotări la standarde europene, creşterea numărului de paturi pentru Marii arşi, precum şi dotarea fiecărei comune cu ambulanţe. În ceea ce priveşte forţa de muncă din domeniul Sanitar, PMP va susţine elaborarea unui sistem de remunerare corectă pentru personalul medical adaptat la standarde europene, astfel încât să fie stopat exodului către Vestul Europei, precum şi instruirea şi perfecţionarea continuă a personalului medical în contextul progreselor ştiinţifice realizate în domeniu. 

Potrivit preşedintelui PMP Braşov, Costel Mihai – fost viceprimar al municipiului şi actual candidat la Senaatul României, o atenţie specială trebuie acordată şi creşterii capacităţii de producţie de medicamente şi vaccinuri în România, dar şi cercetării în domeniul Medical, acest din urmă domeniu având nevoie de alocări de cel puţin 0,5% din PIB. 

„În acest moment, nivelul de finanţare în Sănătate este, în România, printre cele mai mici din UE, iar contextul actual al crizei ne-a arătat importanţa acestui domeniu dar şi carenţele legate management, de luarea deciziilor investiţionale şi dotările specifice. Se impune aşadar de urgenţă o reformare a sistemului, venită cu o nouă Lege a Sănătăţii care să cuprindă toate punctele deficitare ce au nevoie de reformă. Actualele vulnerabilităţi ale sistemului sunt legate de subfinanţare, corupţie, politizare excesivă, de multe ori de management deficitar şi în mod cert de o  lege deficitară. De aceea propunerea noastră, propusă într-un amplu Program de guvernare, este legată de o creştere a finanţării şi a alocărilor bugetare pentru Sănătate, dar şi de alocarea a 0,5% din PIB pentru cercetare medicală – un domeniu vitregit în ultimii ani, dar care cândva a reprezentat un suport pentru medicina românească şi o soluţie pentru medicina mondială”, a declarat Costel Mihai, preşedintele PMP Braşov, candidat la Senatul României.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.