START VOT. O studentă din Auckland este primul român care a votat la alegerile parlamentare. Primele secții s-au deschis în Noua Zeelandă și Australia

Votul în diaspora pentru alegerile parlamentare a început, primii care sunt aşteptaţi la urne fiind românii din Noua Zeelandă, care îşi pot exercita dreptul de vot la secţia deschisă în Auckland. Ei vor fi urmaţi de cei din Australia. Patru persoane au votat în prima jumătate de oră de la deschiderea urnelor, primul votant fiind o tânără, studentă la Universitatea din Auckland. Din cauza diferenţelor de fus orar, votarea în străinătate se desfăşoară pe parcursul a 59 de ore.

Alegerile parlamentare organizate în străinătate se desfăşoară pe durata a două zile, 5 şi 6 decembrie,  în intervalul orar 7.00 – 21.00 (ora locală). Votul în străinătate se va finaliza luni dimineaţă, la ora 7.00, odată cu închiderea secţiilor de votare de pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii. În ambele zile există posibilitatea de prelungire a votării până cel mai târziu la ora 23:59 pentru alegătorii care se află la sediul secţiei de votare la ora 21:00, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare.

La ora 22.00, ora României, s-au deschis aseară şi secţiile de votare organizate în Canberra, Melbourne şi Sydney, urmate de secţiile de votare din  Adelaide (20.30 ora României) şi Brisbane (ora 23.00, ora României). Până în această dimineaţă, în Noua Zeelandă au votat 38 de români, iar în Australia, câteva zeci. 
 
Prima zi a votării în străinătate va continua cu deschiderea secţiilor de votare organizate în Seoul şi Tokyo (ora 24.00, ora României), Perth, Shanghai, Hong Kong, Beijing, Manila, Kuala Lumpur şi Singapore (ora 1.00, ora României).
 
Având în vedere diferenţele de fus orar, votarea în străinătate se desfăşoară pe parcursul a 59 ore, secţia Auckland fiind prima care se va deschide, iar secţiile din vestul Statelor Unite ale Americii (Los Angeles, Anaheim, Sacramento, San Francisco, Los Altos, Las Vegas, Portland şi Seattle) şi Canadei (Vancouver) fiind ultimele care se vor închide (luni, 7 decembrie, ora 7.00, ora României).

Pentru aceste alegeri parlamentare au fost deschise 748 de secţii de votare în străinătate.

Cele mai multe secţii de votare vor fi organizate în Spania (140 de secţii, faţă de 143 organizate la alegerile prezidenţiale din 2019), Italia (137 de secţii, faţă de 142 organizate la alegerile prezidenţiale din 2019), Germania (61 de secţii, faţă de 80 organizate la alegerile prezidenţiale din 2019), Marea Britanie (50 de secţii, faţă de 72 organizate la alegerile prezidenţiale din 2019), Franţa (48 de secţii, faţă de 50 organizate la alegerile prezidenţiale din 2019), S.U.A. (36 de secţii de votare, faţă de 38 organizate la alegerile prezidenţiale din 2019), Republica Moldova (30 de secţii, faţă de 37 organizate la alegerile prezidenţiale din 2019), Belgia (19 secţii de votare, faţă de 23 organizate la alegerile prezidenţiale din 2019), Austria (17 secţii, la fel ca la alegerile prezidenţiale din 2019), Irlanda (16 secţii, la fel ca la alegerile prezidenţiale din 2019), Olanda (15 secţii, faţă de 25 organizate la alegerile prezidenţiale din 2019), Grecia (11 secţii, la fel ca la alegerile prezidenţiale din 2019), Norvegia (10 secţii, la fel ca alegerile prezidenţiale din 2019), Danemarca (10 secţii, faţă de 12 organizate la alegerile prezidenţiale din 2019), Portugalia (9 secţii, la fel ca la alegerile prezidenţiale din 2019), Canada (7 secţii, faţă de 9 organizate la alegerile prezidenţiale din 2019), Elveţia (7 secţii, faţă de 8 organizate la alegerile prezidenţiale din 2019), Australia şi Noua Zeelandă (7 secţii, la fel ca la alegerile prezidenţiale din 2019), Ungaria (7 secţii, faţă de 6 organizate la alegerile prezidenţiale din 2019) şi Finlanda (4 secţii, faţă de 3 organizate la alegerile prezidenţiale din 2019).

Votul prin corespondenţă

Alegătorii din străinătate au avut şi opţiunea votului prin corespondenţă. Conform celor mai recente cate oferite de AEP, până la data de 3 decembrie 2020, ora 14:30, a fost înregistrată primirea a 14.572 de plicuri exterioare care conţin buletinele de vot ale alegătorilor români din străinătate, cea mai mare parte find înrgistrate la birourile electorale pentru votul prin corespondenţă, însă 686  au fost depuse la reprezentanţele diplomatice. Termenul limită pentru încheierea acestei operaţiuni a fost 3 decembrie, ora 23:59. Alternativ, alegătorii pot depune plicul exterior la orice misiune diplomatică sau oficiu consular, cu respectarea termenului-limită.

Cetăţenii care şi-au exprimat opţiunea de a vota prin corespondenţă vor primi un e-mail de confirmare în cazul în care plicul a ajuns la termen la biroul electoral pentru votul prin corespondenţă sau la misiunile diplomatice şi oficiile consulare.

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a precizat vineri că în ceea ce priveşte restricţiile de circulaţie care sunt în vigoare în anumite state, MAE a făcut demersuri pentru a obţine exceptări pentru cetăţenii români care participă la procesul de vot.

Au fost obţinute derogări de la autorităţile din statele respective. Au fost pregătite modele de declaraţii pentru românii din ţările unde sunt restricţii de circulaţie, după o anumită oră, şi dovezi specifice care să ateste că se deplasează pentru participarea la procesul electoral, a explicat Aurescu. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.