FOTO&VIDEO. Blocaj în Centrul Vechi. Șofer în Șchei: „Am făcut două ore de la Podu’ Crețului”. Călătorii RATBV și au pierdut speranța că mai vine un autobuz

Traficul în centrul vechi al Brașovului devine, de la o sărbătoare la alta un coșmar, iar în cazul unui incident care sa impună intervenția pompierilor sau a unui echipaj al Ambulanței, sunt slabe șanse ca acestea sa ajungă la destinație în cel mai scurt timp.
Practic, în 2 ianuarie -când, cel mai probabil, oamenii au ieșit la o plimbare… cu mașina –  Șcheiul a fost blocat de autovehicule și sufocat de noxele produse de acestea.   

„Am făcut două ore pana de la Podu’ Crețului (aproape de Pietrele lui Solomon – n.r.)”, ne-a spus un șofer care aștepta să mai înainteze un metru aproape de Piața Unirii.

Cel mai probabil, șoferul în cauza era unul dintre cei care a fost la Pietrele lui Solomon, unde se poate încinge un grătar sau se poate face o drumeție ușoară pe un drum forestier.

O „mică problemă” la „pâlnia” de la stația „Piața Unirii”

De la Piața Unirii, spre Poarta Schei, situația a devenit și mai complicată, asta pentru că, pe lângă coloana de la la Podul Crețului, mai intră pe strada principală și cele de pe străduțele laterale. Și nu sunt puține, în zilele de weekend. Apoi, la stația Piața Unirii, șoferii se lovesc în astfel de perioade aglomerate de o altă „mică problemă”: din doua benzi de circulație mai rămâne una singura, așa ca fiecare conducător auto se chinuie sa se strecoare în „pâlnie”.

Mai degrabă o imensă „parcare”… 

De altfel, ieri dupa-amiaza, în Șchei, pe sensul de coborâre, strada semăna, mai degrabă, cu o imensa parcare. Unele mașini erau stăteau cu motorul pornit, așteptând să mai meargă în metru, altele erau staționate pe marginea drumului.

Cetatea Brașovului, „colindată” de șoferii care căutau un loc de parcare

De e aceasta coloana? În principal din cauza mașinilor care urcau pe Mureșenilor, intrau pe șirul Beethoven, apoi coborau pe Bălcescu, visând la un loc de parcare. De altfel, pe Mureșenilor se urca  ieri bara la bara…

Tot pe Mureșenilor, traficul era sufocat și pe sensul de mers spre Livada Poștei. În principal, pentru că era coloana de mașini care cobora din Poiana Brașov, iar giratoriu din Livada Poștei nu făcea față.

Mai repede pe jos decât cu autobuzul

Pe de altă parte, pentru autobuzele RATBV, circulația în Șchei a fost misiune imposibilă. Practic, mijloacele de transport în comun au fost ca și inexistente. De de altfel, de la capătul de linie Pe Tocile și până la Poarta Șchei se putea ajunge mai repede pe jos. 

Politie, doar în jurul cetății 

Pentru fluidizarea traficului au fost scoși polițiștii în stradă, dar numai în perimetrul vechii cetăți medievale. Erau prezenți la giratoriile din Livada Poștei, Maternitate și Poarta Șchei, dar și la trecerile de pietoni de la Piața Sfatului, Maternitate și la cea de la Centrul Cultural Reduta. 

Abia spre seară, poliția a restricționat accesul pe strada Mureșenilor, lăsând mașinile să intre din când în când. 

 

De-a lungul anilor, doar idei… 

Nu este prima dată când Șcheiul este blocat și sufocat și, probabil, nu va fi nici ultima oară. Soluții nu au fost găsite până acum, chiar dacă, de-a lungul anilor s-au tot anunțat. Una dintre variantele vehiculate este amenajarea unor parcări la intrarea în oraș, unde turiștii să își lase mașinile și să vină în centru cu autobuzul. O astfel de măsură ar avea succes în contextul în care s-ar restricționa accesul pe strada Mureșenilor, pentru că, altfel, este greu de crezut că șoferii vor renunța la obiceiul de a ajunge cu mașina în „buza” obiectivului turistic pe care vor să îl viziteze. 

De asemenea, de mai mult timp, autoritățile locale brașovene au anunțat pentru zona istorică a Brașovului că se va face un studiu de trafic, care să stea la baza unui plan de fluidizare a circulației. 

Acum rămâne de văzut ce vor face autoritățile locale brașovene pentru a „aerisi” Centrul Istoric. 

FOTO&VIDEO. Şcheiul şi Centrul vechi al Braşovului, sugrumate în weekend de maşini parcate sau în mers. „Dacă e un incendiu sau e nevoie de o salvare putem ajunge la pierderi de vieţi!”

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.