Coaliția din Consiliul Local Brașov, tot mai șubredă. Viceprimarul Sebastian Rusu (PNL) nu mai crede în „așa-zisa alianță”. Primarul Allen Coliban (USR PLUS) promite noi dezvăluiri

Viceprimarul Brașovului Sebastian Rusu și primarul Allen Coliban au avut miercuri un nou duel în Consiliul Local Brașov, în ședința de plen convocată de primar pentru stabilirea administratorilor provizorii de la RATBV.  De data aceasta, conflictul a pornit după ce pe un site local de știri a apărut un mail trimis de viceprimarul Rusu angajaților pe care îi are în subordine, dar și un raport în care a fost prezentat, la propriu, rezultatul cronometrării măturătorilor stradali.

Astfel, în timpul ședinței, viceprimarul Sebastian Rusu a ținut să îi atragă atenția primarului Allen Coliban că „avem o problemă la nivel de Primărie și că mailuri de uz intern și strict în interesul instituției apar în presa scrisă.

„Această bătălie nu este bună nici pentru această așa-zisă alianță, nici pentru cetățenii Brașovului”, spus viceprimarul.

Rusu: „Dacă astfel de informații se scurg și sunt folosite de unii și de alții să ne bălăcărim nu ajungem nicăieri”

De asemenea, viceprimarul  a reamintit că „a veni să demonstrezi că nimic nu se face bine și de la început să-i acuzi pe toți că sunt niște incompetenți nu este în regulă și este o chestiune pe care am mai susținut-o.

„Faptul că am transmit un mail oamenilor pe care îi am în subordine este un gest normal. Ei trebuie să spună când pleacă, pentru că eu dacă îi solicit trebuie să știu unde sunt plecați. Iar dacă îi solicit, aflu că sunt plecați cu nu știu ce consilieri. Domnule primar, nu știu ce faceți cu acei consilieri personali, care ies cu nu știu ce acuze în spațiul public. Cred că puteau fi discutate între noi. Nu să iasă cu nu știu ce raport, că a discutat nu știu cu cine, în baza unei delegări verbale. Delegările și dispozițiile de primar sunt scrise, nu verbale. Apoi, poate că nu au fost informații clasificate, dar, cu siguranță, aici avem o problemă de GDPR sau poate chiar o chestiune penală, în ceea ce privește violarea corespondenței. Trebuie să ne asigurăm în continuare că nu avem o problemă în acest sens, pentru că dacă astfel de informații se scurg și sunt folosite de unii și de alții să ne bălăcărim, în loc să ne vedem de treabă, nu ajungem nicăieri”, a mai spus Rusu.

La nivel declarativ, primarul de acord că rufele nu trebuie spălate în public

La rândul său, primarul Brașovului, Allen Coliban, a spus că astfel de probleme ar trebui discutate în Executivul Primăriei.  

Totodată, el i-a răspuns viceprimarului:

„Faceți trimitere la un email care nu mi-a fost adresat. Mi-e greu să vorbesc despre probleme de securitate sau cum a ajuns acest email în spațiul public”.

Pe de altă parte, edilul a spus că sunt foarte multe nemulțumiri legate de modul în care sunt derulate contractele privind curățenia, asfaltarea sau întreținerea spațiilor verzi din oraș.

„Vă asigur de tot sprijinul meu în remedierea acestei probleme. Acesta este și motivul pentru care unul dintre consilierii cabinetului a avut în ultimele luni mai multe discuții cu aparatul din subordinea mea, inclusiv cu cei din Direcția Tehnică, tocmai pentru a face analize și hărți de procese pe lucrurile pe care le putem îmbunătăți. Informațiile adunate vă stau la dispoziție, așa cum stau la dispoziție oricărei părți interesate și mă refer aici, în primul rând, la consilierii locali. Sunt convins că o creștere a calității serviciilor este principala noastră preocupare și că celelalte probleme sunt mai puțin importante decât felul în care brașovenii primesc aceste servicii”, a declarat Coliban.

Nu în ultimul rând, primarul a promis că va veni într-o viitoare ședință de Consiliu Local cu un raport în care va prezenta lucrările lăsate nerezolvate în ceea ce privește contractele privind serviciile publice.

Președintele de ședință: „Cuvântul îl acord eu”

În timpul ședinței, președintele de ședință, Alexandru Roșu (USR PLUS) a afirmat că este o ședință de îndată, iar consilierii locali nu pot lua cuvântul. Totuși, consilierul local Ciprian Chiricheș (PNL), care a ținut să intervină, având în vedere că a fost prejudiciată imaginea partidului. A urmat un scurt dialog cu președintele de ședință.

 „Nu vreau să fac o interpelare, dar în calitate de consilier PNL pot să transmit mesaje politice oricând și cum doresc. Vă rog să nu mă întrerupeți”, a spus alesul local liberal.

„Ședința este prezidată de mine, în calitate de președinte de ședință ales în conformitate cu prevederile legale. Cuvântul îl acord eu, iar dacă eu nu îl acord, dintr-o oarecare decizie, așa cum prevede Codul administrativ, v-aș ruga să respectați această decizie. Dacă nu veți face acest lucru, mă veți forța să aplic dispozițiile articolului 233 din Codul administrativ, care vizează: avertismentul, chemarea la ordine, retragerea cuvântului și eliminarea din sala de ședințe. Aceste dispoziții legale pot fi aplicate de președintele de ședință în momentul în care acesta apreciază că unii dintre consilierii locali nu respectă dispozițiile legale. Am precizat foarte clar motivul pentru care consider că nu suntem în poziția în care să facem interpelări în acest moment. Din respect pentru viceprimar și pentru primar am fost de acord ca aceștia să informeze cetățenii în acest caz. Dar, în măsura în care vă dau cuvântul în afara cadrului legal, atunci oricare dintre colegii dumneavoastră poate susține că are dreptul să ia cuvântul și o să facem un circ din ședințele Consiliului Local”, a răspuns Roșu.

Chiricheș a intervenit, afirmând: „nu fac o interpelare, ci vreau să spun doar că noi, consilierii din PNL, am suferit un impact de imagine în urma unor afirmații care s-au făcut…”.

Nu a putut termina fraza, pentru că președintele a declarat ședința închisă și a oprit transmisia live.

Nu este prima „coliziune” între primarul Coliban și viceprimarul Rusu

Reamintim că Sebastian Rusu a mai reclamat faptul că activitatea direcțiilor pe care le are în subordine este afectată de consilierii personali ai primarului, care vin cu tot felul de solicitări, iar salariații sunt puși în situația de a nu mai ști care sunt prioritățile.  

Acesta nu este primul duel între viceprimarul Rusu și primarul Coliban, pentru că cei doi au mai intrat în „coliziune” și în problema sportului brașovean, când, în primăvară, liberalii s-au opus desființării echipei de fotbal seniori a CSM Corona. După acel incident, primarul i-a retras lui Sebastian Rusu atribuțiile de coordonare a activităților sportive.

Pe de altă parte, în această vară, USR a început o campanie pe rețelele de socializare prin care îl acuză pe viceprimar că nu gestionează eficient unele servicii, cum este curățenia, gestionarea spațiilor verzi sau întreținerea și repararea străzilor. 

1 Trackback / Pingback

  1. Coaliția din Consiliul Local Brașov, tot mai șubredă. Viceprimarul Sebastian Rusu (PNL) nu mai crede în „așa-zisa alianță”. Primarul Allen Coliban (USR PLUS) promite noi dezvăluiri – My Blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.