Lidl retrage de pe piaţă două produse pe bază de cânepă, din cauza conţinutului ridicat de THC. Asociaţia Pro Consumatori a alertat DIICOT

foto arhiva

Rețeaua de magazine Lidl retrage de pe piață două produse pe bază de cânepă, din cauza conținutului ridicat de tetrahidrocanabinol (THC). În acest caz a internevit Asociaţia Pro Consumatori, care a alertat DIICOT. Consumarea produselor cu conţinut ridicat de THC poate avea consecințe nedorite asupra sănătății, precum schimbări ale dispoziției și oboseală. 

Unul dintre produsele în cauză este „Mogota Ceai de cânepă 20 buc.” cu data de valabilitate minimă 31 decembrie 2022., produs în Slovenia. În produs s-a depistat un conținut ridicat de tetrahidrocanabinol (THC). Produsul poate fi returnat în toate magazinele Lidl. Contravaloarea produsului va fi restituită, chiar şi fără prezentarea bonului fiscal. 

Al doilea produs rechemat este „Vita D’or Ulei bio de cânepă presat la rece 250 ml“, tot din cauza conținutului ridicat de THC. Produsul poate fi returnat în toate magazinele Lidl. Contravaloarea produsului va fi restituită, chiar şi fără prezentarea bonului fiscal.

Asociaţia Pro Consumatori a sesizat Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) cu privire la demararea unei anchete care să elucideze modul în care două produse alimentare cu un conţinut ridicat de tetrahidrocanabinol (THC) notificate de Lidl România pe site-ul ANSVSA au fost comercializate în reţeaua de magazine.

 

 

Sesizarea Asciaţiei Pro Consumatori către DIICOT:

„Asociaţia Pro Consumatori (APC), organizaţie de utilitate publică, cu peste 31 de ani de activitate neîntreruptă în domeniul apărării drepturilor şi intereselor economice ale consumatorilor, prin prezenta vă aduce la cunoştinţă următoarele: În data de 25 august 2021, pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au apărut două notificări de retragere, respectiv rechemare a produselor Mogota Ceai de cânepă 20 buc şi Vita D’or Ulei bio de cânepă presat la rece 250 ml, pentru motivul depistării în compoziţia acestora a unui conţinut ridicat de tetrahidrocanabinol. Cele două notificări au fost realizate de Societatea Comercială Lidl România SA. Având în vedere faptul că tetrahidrocanabinolul este o substanţă psihotropă şi indiferent de concentraţie se încadrează noţiunii de drog de risc şi intră sub incidenţa dispoziţiilor penale, Asociaţia Pro Consumatori solicită DIICOT-ului declanşarea unei anchete la nivelul magazinelor din reţeaua Lidl în vederea identificării modului în care cele două produse alimentare cu conţinut ridicat de tetrahidrocanabinol au ajuns să fie comercializate pe teritoriul României. Este cunoscut faptul că atât în legislaţia românească, cât şi în cea a Uniunii Europene nu există dispoziţii legale cu privire la introducerea pe piaţă a produselor alimentare care sa aibă în compoziţie substanţa tetrahidrocanabinol. Totodată, în conformitate cu articolul 7 din Ordonanţa de Guvern nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, operatorii economici sunt obligaţi să pună pe piaţă numai produse sigure şi, dacă actele normative în vigoare prevăd, acestea să fie testate şi/sau certificate”, se arată în sesizarea trimisă de către preşedintele APC.

THC-ul este substanţa activă din cannabis, o substanţă psihotropă şi face parte din categoria drogurilor de risc şi este sub incidenţa penală. DIICOT a atras atenţia şi în trecut despre faptul că  orice produs care conţine Tetrahidrocanabinol (THC) – o substanţă biosintetizată de planta canabis, indiferent de concentraţie, se încadrează noţiunii de drog de risc şi intră sub incidenţa dispoziţiilor penale. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.