Aproximativ 100 de persoane din industria filmului românesc, anchetate de DIICOT pentru evaziune şi spălare de bani. Regizorul Corneliu Porumboiu şi producătorul Ada Solomon, printre suspecţi

Foto credit: Adi Marineci

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală anchetează 100 de persoane fizice şi juridice din industria filmului pentru presupusă evaziune fiscală şi spălare de bani, potrivit unui comunicat publicat luni pe site-ul instituţiei, iar prejudiciul cauzat bugetului de stat este de peste 9,9 milioane de lei. Între persoanele implicate în acest caz s-ar afla, conform G4Media.ro, producătoarea Ada Solomon şi regizorul Corneliu Porumboiu, care au calitatea de suspecţi.

DIICOT a anunţat, fără a nominaliza, că sunt efectuate „cercetări faţă de un număr de 100 de persoane fizice şi juridice într-o cauză vizând săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani”.

„În cauză s-a reţinut faptul că, în perioada 2013-2015, mai multe societăţi comerciale au înregistrat în contabilitate şi au declarat fiscal mai multe achiziţii de servicii şi bunuri de la societăţi comerciale ce aveau comportament specific societăţilor fantomă (nu funcţionau la sediile sau punctele de lucru declarate, nu au putut fi identificaţi administratorii acestora, aceleaşi persoane aveau diferite calităţi în cadrul societăţilor, nu au depus sau au depus doar în parte declaraţiile fiscale, aveau asociaţi persoane cetăţeni străini ce nu au putut fi identificaţi pe teritoriul României, etc).

O parte din membrii grupului infracţional figurau ca asociaţi sau administratori în cadrul mai multor societăţi comerciale, dintre cele implicate în activitatea infracţională. De asemenea, facturile emise şi supuse controlului de către organele fiscale aveau acelaşi tipar, le lipseau menţiunile obligatorii legate de mijloace de transport sau delegat şi vizau servicii care nu ar fi putut fi prestate în realitate de către societăţile prestatoare.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de aproximativ 9.970.344 lei. Cercetările au fost efectuate cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul DCCO. Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie”, arată comunicatul DIICOT.

Corneliu Porumboiu şi Ada Solomon au fost aduşi luni la DIICOT şi puşi sub acuzare pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare. În dosar ar fi implicate şi casele de producţie Pro Cinema şi Castel Film. Luni dimineaţă o parte dintre inculpaţi au fost audiaţi timp de mai multe ore.

Ada Solomon este cea care în 2017 a  intrat în cursa pentru premiul OSCAR la categoria cel mai bun film străin, cu pelicula „Toni Erdmann”, în regia lui Maren Ade. „Toni Erdmann” a fost desemnat cel mai bun film al anului de către Federaţia Internaţională a Criticilor de Film (FIPRESCI), în 2016. Tot în 2017, Ada Solomon a primit un premiu special la cea de-a XVII-a ediţie a Galei Radio România Cultural. În martie 2018, filmul produs de Ada Solomon, „Un pas în urma serafimilor”, debutul în lungmetraj al regizorului Daniel Sandu, a fost marele câştigător al Galei Premiilor Gopo, producţia adjudecându-şi, în total, nouă trofee Gopo.

Corneliu Porumboiu s-a remarcat încă de la debutul său în lungmetraje, când „A fost sau n-a fost?” a câştigat trofeul Camera d’Or la Cannes în 2006. Un alt film de al său, „Poliţist, adjectiv”, a câştigat Premiul Juriului secţiunii Un Certain Regard şi Premiul FIPRESCI al aceleiaşi secţiuni, în 2009, scrie Agerpres. Cineastul român a câştigat şi premiul Un Certain Talent în cadrul secţiunii Un Certain Regard cu filmul „Comoara”, în 2015.  Filmul „La Gomera”, de Corneliu Porumboiu, a fost marele câştigător al Galei Gopo de anul trecut, cu nouă trofee, inclusiv pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor şi cel mai bun scenariu.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.