Consiliul Județean Brașov vrea să prelungească perioada de grație a creditelor pentru aeroport. Băncile sunt de acord, dar cu anumite condiții

Având în vedere că până acum a folosit o mica parte din cele creditele cu valoarea totală de 200.000.000 de lei contractate pentru finanțarea lucrărilor la aeroport și cofinanțarea unor proiecte europene, administrația județeană a început demersurile la bănci pentru a prelungi perioada de grație se de utilizare. Un proiect de hotărâre în acest sens va fi dezbătut de Consiliul Județean Brașov în ședința extraordinară a de vineri, Conform proiectului actului pentru cele două credite –  contractate de la BCR și Eximbank – perioada de grație și de utilizare a creditelor va crește de la trei la cinci ani, iar perioada de rambursare va fi de 15 ani. 

Conform administrației județene, această prelungire este necesară având în vedere că perioada de utilizare (până când se pot face trageri) expiră în 4 iunie 2022. Pentru acest an, din împrumuturi, prin hotărâri de Consiliu Județean a fost aprobată folosirea sumei de 129.385.000 lei.

Ce comisioane trebuie să plătească Consiliul Județean pentru aceste prelungiri 

Pentru a acorda aceste prelungiri, cele două bănci au impus câteva condiții.

„Reprezentanții BCR SA au confirmat disponibilitatea de a prelungi perioada de utilizare a facilității de credit, condiționată de achitarea unui comision bancar de 0,1% din valoarea neutilizată la data semnării actului adițional la convenția de credit”, se arată în proiectul de hotărâre.

În documentul amintit se arată că cealaltă bancă „a confirmat, „prelungirea perioadei de utilizare a împrumutului, condiționată de achitarea unui comision bancar de modificare a clauzelor contractuale de 0,2%, minim 100 euro, maxim 10.000 euro, la valoarea creditului în sold”. 

În ambele situații, alternativa la plata acestor comisioane era contractarea unor noi credite, însă reprezentanții Consiliului Județean Brașov au menționat că împrumuturile puteau face în condiții defavorabile din punct de vedere al costurilor.  

Creditele pentru aeroport au fost contractate în anul 2018. În perioada 2018 – 2021, pentru a finanța aeroportul, administrația județeană a avut la dispoziție excedentul bugetar din anii anteriori și sumele virate de la bugetul de stat, astfel că din împrumuturi a fost folosită doar o mică parte. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.