O porțiune prăbușită din zidul Cetății Brașov intră în reparații. Banii vin de la UE

Foto: Mihaela Parghel

Latura sud-estică a zidului Cetății Brașovului, cuprinsă între Aleea Brediceanu și proprietățile din str. Castelului nr. 120-122, va fi reabilitată cu fonduri atrase din Programul Național de Reabilitare și Reziliență. Contractul de finanțare, în valoare de peste 2 milioane a fost semnat miercuri, de ministrul  Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel – Ioan Boloș, și viceprimarul municipiului Brașov, Sebastian Rusu. 

Zidul de incintă al orașului medieval Brașov este monument istoric de clasa A, catalogat în Lista Monumentelor Istorice, categoria de importanță a construcției, potrivit H.G. nr. 766/1997 este B – construcții de importanță deosebită.

Cetatea Brașovului, cea mai veche construcție din orașul medieval

Importanța sa istorică constă în faptul că este cea mai veche construcție din orașul medieval Brașov (peste 700 de ani), care s-a menținut în planul orașului din sec. al XIV-lea până în prezent. Tehnica edificării zidului este specifică sec. al XIV-lea, respectiv piatră de râu, piatră cioplită pentru fața vizibilă a zidului și umpluturi interioare de cărămidă. Liantul folosit este argila combinată cu var hidraulic, care de la edificare și până în prezent, s-a calcinat și nu mai prezintă rol de liant.

Soluția tehnică propusă urmărește consolidarea porțiunii de zid de incintă al Cetății Brașovului, protejarea și repararea elementelor nestructurale, restaurarea elementelor arhitecturale, conservarea volumetriei generale prin reparații/consolidări, având în vedere că o porțiune din zid, cea dinspre cele două proprietăți, este într-o stare avansată de degradare.

Valoarea proiectului este de 2.974.528,28 lei, din care finanțarea nerambursabilă prin PNRR este de în valoare de 2.103.196 lei.

”Pe lângă această reabilitare, trebuie subliniat și faptul că Brașovul va face parte din circuitul de promovare națională și internațională a Rutei Cetăților din România, împreună cu Cetatea Oradea, Situl Arheologic Sarmizegetusa Regia, Cetatea Nobiliară Colțești și Cetatea Sighișoara. Prin ruta turistică dedicată cetăților se are în vedere restaurarea a cinci cetăți din România, pentru a le promova într-un mod integrat cu alte cetăți istorice, în circuite care să atragă turiștii din țară și din străinătate. Promovarea celor 12 rute turistice/culturale, derulate pe parcursul ultimului an, au o valoare totală a contractării din PNRR de 94,11 milioane euro”, a declarat viceprimarul Sebastian Rusu.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.