FOTO. Universitatea „Transilvania” din Brașov a împlinit 75 de ani. De unde a pornit și unde a ajuns?

Universitatea Transilvania din Brașov a împlinit anul acesta 75 de ani, iar momentul a fost marcat cum se cuvine, printr-un eveniment special la Aula „Sergiu T. Chiriacescu”. La ceremonie au participat reprezentanți ai Guvernului, ai unor universități din România și din străinătate, dar și oficiali locali, iar toți și-au amintit sau aflat povestea instituției de învățământ superior din orașul de la poalele Tâmpei, care își începea drumul odată Institutului de Silvicultură.

De-a lungul anilor, oferta educațională s-a diversificat, în primă fază cu specialități tehnice, apoi și cu științe umaniste sau chiar medicină. Mai departe, în ultimul deceniu, Brașovul a devenit un nume important în cercetarea românească, odată cu deschiderea celui mai mare centru universitar de cercetare din țara noastră, dar și cu încheierea unor parteneriate cu mediul economic și cu autoritățile locale.

S-a ajuns ca în acest moment, universitatea să aibă peste 20.000 de studenți. Mai sunt și cele peste 140.000 de persoane care, în cei 75 de ani, au finalizat studiile superioare la Brașov. Nu puțini la număr sunt și absolvenții din alte state, care au venit în România, pentru a se specializa în diferite domenii.

În acest an, aproximativ 500 de tineri din peste 80 de țări din întreaga lume sunt studenți ai facultăților Universității Transilvania, pentru că la toate specializările există sunt și module cu predarea în limbi străine, în principal, în limba engleză.

Locul 4 la nivel național în Times Higher Education

Rezultatele obținute de-a lungul anilor se văd locurile pe care se regăsește universitatea brașoveană în clasamente. De altfel, în 26 octombrie a fost publicat topul Times Higher Education, iar Universitatea „Transilvania” se regăsește pe locul al 4-lea la nivel național în ceea ce privește domeniile de studii menționate în acest clasament.

„Ascensiunea universității în clasamentele internaționale nu mai este o surpriză. Așteptăm un nou top, făcut în Statele Unite ale Americii și sper ca acolo să ne clasăm pe o poziție și mai bună. Pozițiile fruntașe în diferitele clasamente reprezintă o dovadă clară a evoluției noastre pe plan național și internațional”, a declarat rectorul Universității Transilvania, prof. univ. dr. ing. Ioan Vasile Abrudan (foto).

Multe provocări, unele greu de anticipat


Așa cum a făcut în cei 75 de ani de existență, Universitatea Transilvania din Brașov și-a propus să crească de la an la an.

„Ne dorim și cadre didactice mai bune, mai implicate în viața academică, dar și studenți mai buni. Totodată, ne dorim și mai mulți studenți străini. Acest lucru poate duce la dezvoltarea Universității Transilvania și la o mai bună cunoaștere între studenții români și cei care vin din alte țări. Suntem optimiști și cred că vom face față provocărilor. Avem în față atât provocări de sistem, specifice multor universități brașovene, vor apărea și altele, pe care nu le putem anticipa. Cine se gândea în urmă cu câțiva ani că vom avea un război la graniță? Vedeți ce se întâmplă și pe plan internațional. Dar, cu o echipă profesionistă, toate aceste provocări le putem depăși”, a mai declarat prof. dr. ing. Ioan Vasile Abrudan.

Fiul unui fost ministru al Educației, student la Brașov

Prezent la ceremonie a fost și Sorin Cîmpeanu (foto), fost ministru al Educației și în prezent președinte al Consiliului Național al Rectorilor. De altfel, relația lui cu Universitatea Transilvania este una specială, având în vedere că fiul lui urmează cursurile acestei instituții de învățământ.

„Universitatea Transilvania este unică în România. Este o universitate care a investit constant în creșterea calității actului educațional și în cercetare. Este un exemplu de bune practici în ceea ce privește cooperarea cu mediul economic, cu autoritățile locale, dar și în ceea ce privește internaționalizarea. Faptul că la acest moment aniversar sunt invitați reprezentanți ai mediului academic din peste 20 de state, faptul la această universitate sunt studenți din 80 de țări, că este implicată în programele de burse la nivel european sunt dovada bunei guvernanțe a acestei instituții”, a declarat fostul ministru al Educației.

Pe de altă parte, el a subliniat faptul că în această perioadă în contextul internațional actual, mobilitățile internaționale îi pot ajuta pe studenți să înțeleagă alte culturi, religii și sisteme de valori.

Scurtă istorie a Universității Transilvania Brașov


În 1948 a fost înființat Institutul de Silvicultură din Brașov. A urmat apoi în 1949 înființarea Institutului de Mecanică. Șapte ani mai târziu începe dezvoltarea și consolidarea învățământului superior brașovean, prin fuzionarea celor două institute. Astfel, în 1956 a luat naștere Institutul Politehnic din Brașov. În 1960 a fost înființat și Institutul Pedagogic – Matematică, Fizică, Chimie, Biologie, iar ulterior, în 1969 s-a adăugat și Muzica. În 1971, prin fuzionarea Institutului Politehnic cu cel Pedagogic, a luat ființă Universitatea din Brașov, ca unică instituție de învățământ superior din Brașov. În 1991 a devenit Universitatea Transilvania din Brașov.


De-a lungul anilor Universitatea și-a extins ariile de predare și domeniile de cercetare, având în prezent, 18 facultăți tehnice și non tehnice. Este cea mai mare universitate din centrul țării, o universitate comprehensivă cu 98 de programe de studii de licență, peste 80 de programe de masterat și 22 de domenii de doctorat.

Universitatea Transilvania din Brașov a crescut de la an la an, astfel că acum are peste 20.000 de studenți și aproximativ 1.400 de angajați – cadre didactice și personal administrativ.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.