Sâmbătă e Noaptea Muzeelor

Iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes european desfăşurat la nivel internaţional şi aflat anul acesta la a 12-a ediţie. Mii de muzee şi instituţii culturale din 30 de ţări europene își aprind luminile și deschid porțile în aceeași noapte. Milioane de europeni sărbătoresc cultura ieșind pe străzi în aceeași noapte, însoțiți de prieteni și familii.

Anul acesta, evenimentul este sărbătorit de peste 3.000 de muzee din toată Europa în data de 21 mai.

Chiar dacă mai sunt doar câteva zile până la eveniment, muzeele brașovene sunt destul de discrete în ceea ce privește promovarea evenimentului.

Program parțial

Muzeul de Artă Brașov – Muzeele pierdute

Expoziția „Muzeele pierdute” își propune să tragă un semnal cu privire la situația gravă în care se găsesesc muzeele retrocedate.

Intrare gratuită pentru copiii cu vârsta de până la 14 ani. Taxă de intrare adulți: 1 leu.

Muzeul de Artă Braşov –Muzeul beneficiază de ghidaj audio realizat în cadrul ediției Noaptea Muzeelor 2016 pe mobil și disponibil pe izi.TRAVEL aici:  https://izi.travel/en/d18d-muzeul-de-arta-brasov/ro

Castelul Bran – Tur nocturn și muzică instrumentală

Partener: Trupa Duo Cafe

Muzeul beneficiază de ghidaj audio realizat în cadrul ediției Noaptea Muzeelor 2016 pe mobil și disponibil pe izi.TRAVEL aici: https://izi.travel/en/bea3-castelul-bran/ro
Muzeul „Casa Mureşenilor”  – „Poveștile Arhivei”
Casa Mureșenilor – Muzeul Imnului Național invită publicul brașovean să participe la cel mai important eveniment anual: Noaptea Muzeelor.

Muzeul brașovean va oferi o serie de noutăți, în premieră absolută pentru această instituție. Pentru prima oară de la demararea proiectului european al Nopții muzeelor, la Brașov va fi deschis un muzeu toată noaptea. Astfel, începând cu orele 18.00, muzeul va avea porțile deschise până la venirea ultimului vizitator.

Cu această ocazie, muzeul oferă posibilitatea vizitării expoziției permanente dedicate familiei Mureșenilor și a expoziției temporare „Poveștile Arhivei”. În cadrul acestei expoziții temporare vor fi expuse simultan și în premieră, cele mai valoroase bunuri culturale de patrimoniu deținute de muzeul brașovean, respectiv poezia lui Andrei Mureșanu, „Deșteaptă-te, Române!” și primul număr al ziarului „Gazeta de Transilvania” (12 martie 1838), monument al istoriei jurnalisticii din România.

Alte elemente de noutate vin de această dată din zona tehnologică. Publicul brașovean și turiștii care vor participa la Noaptea Muzeelor vor putea vedea o imprimantă 3D în funcțiune, la care se vor face demonstrații non-stop, pe toată durata evenimentului. Vor fi astfel „tipărite” litere mobile, asemănătoare celor folosite într-o tipografie clasică.

În cadrul expoziției temporare se va putea interacționa cu fotografii de epocă, din Brașovul de altădată, prin intermediul senzorului de mișcare Kinect. Publicul prezentului va putea interacționa cu viitorul tehnicii muzeale.

asa Ștefan Baciu, secție a Muzeului „Casa Mureșenilor”, situată în str. G. Baiulescu nr. 9 va fi deschisă publicului între orele 18.00-23.30.

Accesul general în cadrul muzeului se face pe bază de bilet unic, în valoare de 2 lei. Copii sub 14 ani beneficiază de intrare gratuită. Facem apel la toți cei interesați să viziteze muzeul să o facă pe perioada întregii nopți, pentru a evita aglomerația cu potențial de risc. Muzeul își rezervă de asemenea dreptul de a limita temporar accesul în cadrul expozițiilor, tocmai pentru a evita situațiile nedorite.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.