Bani europeni pentru contorizarea individuală a consumului de apă?

robinet_apa_71216400

De foarte mulți ani, brașovenii care stau la bloc sunt iritați când aud că au de plătit „pierderile de apă”. Mulți au solicitat montarea unor contoare individuale, însă, de multe ori li s-a spus că legislația nu permite acest lucru și că operatorii de apă iau în numai „ceasurile de branșament”.

Nemulțumiți, unii nu au mai plătit întreținerea, iar alții au depus reclamații la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului . Numai anul trecut, a declarat vineri șeful Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorului  (CRPC) Brașov, Sorin Susanu în ședința Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice ce s-a desfășurat la Prefectură, au fost înregistrate 24 de sesizări, de cele mai multe ori consumatorii declarându-se nemulțumiți de modalitatea de facturare. De asemenea, ni s-a reclamat și faptul că brașoveni care erau cu plata la zi au fost debranșați odată cu restanțierii. În 2014 la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului au fost depuse șase reclamații”. Reprezentantul CRPC a mai spus că a solicitat lămuriri Companiei Apa, dar conducerea acesteia a răspuns că legislația nu permite contorizarea individuală.

Se poate? 

Și totuși, a anunțat  Susanu, „se poate! În unele cartiere din București și Botoșani s-au montat contoare individuale în casa scării, iar în Timișoara sau Arad, în apartamente există aparate de măsură a consumului de apă ce pot fi «citite» sau chiar oprite de la distanță. Mai mult, aceste investiții au beneficiat de finanțare europeană. Dacă ar exista vionță, cred că și la Brașov s-ar putea implementa astfel de sisteme”.

De cealaltă parte, Compania Apa a anunțat că pentru implementarea unor astfel de proiecte, ia în calcul depunerea unor cereri de finanțare prin „POS-Mediu 2”.

Prețul apei „nu poate fi comunicat”

Tariful pentru apă și canalizare ce trebuie plătit de brașoveni este discutat de mulți ani. Oamenii spun că plătesc prea mult pentru apă. Reprezentanții Companiei Apa susțin că fiecare brașovean consumă în medie 2-3 metri cubi de apă, iar în fiecare zi plătește, pentru apa potabilă și canalizare câte 70 de bani.

Acum, în Brașov, un metru cub de apă și canalizare costă 6,93 de lei. În perioada 200-2014, a declarat șeful Direcției Județene de Statistică Brașov, Ion Popescu, „prețul apei potabile a crescut de 56 de ori, iar tariful pentru apă și canalizare a crescut, în aceeași perioadă, de 16 ori”.

Reprezentanții operatorului regional de apă susțin că „nu Compania Apa Brașov stabilește creșterile de prețuri, ci modalitatea de calcul tarifelor și majorările sunt prevăzute în contractul de împrumut semnat cu BERD și în acordul contractul de finanțare prin POS-Mediu”. Pe de altă parte ei nu au fost dispuși să anunțe dacă anul acesta apa se va scumpi, unul dintre specialiștii în relații publice ai operatorului afirmând că „nu vă pot comunica acest lucru”. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.