Mara Mareș depune legea pentru reducerea birocrației în echivalarea diplomelor de studii

Deputatul liberal Mara Mareș a anunțat că va depune un proiect de lege prin care taxa de echivalare a diplomelor obținute în străinătate să fie eliminată, iar următorul pas va fi digitalizarea procesului de recunoaștere și echivalare.

“Birocrația din sistemul de învățământ este un impediment pentru beneficiari și  este absolut esențial ca aceasta să fie redusă. În timpul campaniei electorale, am promis că voi veni cu un pachet legislativ pentru a facilita echivalarea și recunoașterea diplomelor obținute în afară și, de aceea, ca un prim pas, voi depune o inițiativă legislativă prin care să fie eliminată taxa de echivalare a diplomelor obținute în străinătate. Taxa este complet inutilă, are o valoare doar de 50 de lei și, după cum puteți intui, nu aduce încasări semnificative la bugetul de stat. Din propria mea experiență, dar și din discuțiile pe care le-am avut cu studenții români plecați la studii în afară, acesta este un prim pas și un gest simbolic necesar pentru acestia. Întregul mecanism birocratic reprezintă o pierdere de vreme și este complet inutil. Este necesar ca birocrația din sistemul de învățământ să fie redusă, iar cel de-al doilea pas este digitalizarea procesului de recunoaștere și echivalare”, a declarat Mara Mareș.

“Așa cum punctam, având în vedere că taxa în cauză are o  valoare de doar 50 de lei, eliminarea ei are o semnificatie mai degrabă simbolică, dar reprezintă un pas important în a demonstra că, într-adevăr, suntem interesați de reducerea birocrației. De aceea, sper ca Guvernul și majoritatea din Parlament să nu respingă această măsură, argumentând că avem nevoie de bani pentru buget. Ar fi un semnal de deschidere atât pentru  studenții români care doresc să revină în țară, dar și pentru cetățeni ai altor state care vor să vină în România. Eliminarea taxei reprezintă, înainte de toate, o expresie a deschiderii și diversității. În scurt timp, intenționez să propun un  întreg pachet legislativ prin care birocrația din sistemul educațional să fie simplificată; aceasta este o problemă care mi-a fost semnalată deseori de beneficiarii sistemului de învățământ din România”, a mai spus deputatul.

Mara Mareș este, la 24 de ani, cel mai tânăr parlamentar al României. Ea a plecat la studii în Marea Britanie încă de la 16 ani, după ce a făcut doi ani de liceu la Colegiul „Doamna Stanca” din Făgăraș . Făgărăşanca a absolvit Liceul St. Clare’s Oxford, Facultatea de Studii Europene şi Internaţionale din cadrul King’s College – University of London, urmând apoi studii de master la Facultatea de Politici Publice Europene – University College London. 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.