Vouchere de 10.000 de euro pentru mașini electrice prin „Programul Rabla“

Foto: Andrei Paul

În cel mult patru ani, județul Brașov ar putea avea 500 de stații de alimentare pentru mașini electrice. Guvernul are în lucru extinderea programului pentru finanțarea acestor stații, pentru ca, până în 2021, la rețeaua electrică națională să fie conectate cel puțin 20.000 de puncte de alimentare.

”Programul Rabla Plus, care țintește exact achiziția unor mașini electrice, va fi extins. Ne propunem ca de anul acesta  până în 2022, mai bine de 100.000 de români să beneficieze de acest program și să-și cumpere o mașină electrică. Valoarea unui voucher pentru un autoturism din această categorie se ridică la 10.000 euro, o sumă semnificativă. Știu că o companie brașoveană și-a cumpărat anul trecut patru astfel de mașini, poate că și alte firme îi vor urma exemplul, dar și oamenii obișnuiți”, declară deputatul Viorel Chiriac.

Administrațiile publice locale vor fi și ele încurajate să participe la aceste programe, atât cele de instalări ale unor stații, cât și de achiziții ale unor automobile nepoluante. De altfel, săptămâna trecută a intrat în vigoare o lege care îi are printre inițiatori pe parlamentarul PSD. Autoritățile publice locale, regiile autonome și societățile aflate în subordinea consiliilor locale și județene vor fi obligate să cumpere, în proporție de minimum 30%, mijloace de transport călători și autobuze școlare cu motoare cu propulsie electrică, hibridă, pe bază de gaz natural lichefiat sau pe biogaz. Prevederile actului normativ ar urma să se aplice din 2020.

”Nu trebuie să așteptăm până atunci, pentru că reducerea poluării este importantă din acest moment. Sănătatea noastră depinde de acest lucru. Nu numai atât. România se află în infringement din cauza problemei calităţii aerului, și chiar orașul Brașov este vizat. Guvernul va implementa Strategia Naţională de Îmbunătăţire a Calităţii Aerului, care va garanta un echilibru între viitoarea dezvoltare economică a României și necesitatea asigurării unui aer curat pentru cetățeni”, afirmă parlamentarul social-democrat.  

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.