Guvernul a adoptat Ordonanța pentru Declarația 600. Ministrul Finanțelor: „Un contribuabil poate beneficia de o reducere de 10% la plata contribuţiilor în cazul declaraţiei unice“

Guvernul a aprobat joi Ordonanța de Urgență care institutuie Declarația 600 – documentul ce reunește într-unul singur 7 declarații pe care contribuabilii aveau obligația de a le depune până acum.

„Această ordonanţă de urgenţă schimbă fundamental acest mecanism. Trecem de la un sistem cu şapte declaraţii pentru persoanele fizice la o singură declaraţie unică. În primul rând, schimbăm alte chestiuni legate de modalitatea de plată – nu mai sunt patru plăţi anticipate, ci o singură plată, o singură dată de depunere, anume 15 iulie în acest an (fiind un an în care facem o tranziţie de la sistemul anterior la noul mecanism de declarare a contribuţiilor), iar din anul următor să fie 15 martie. Acest mecanism este un pas important în reforma Fiscului, pentru că este vorba de simplificare, de trecere la un nou sistem – nu pe hârtie, ci online, mergem pe un mecanism de a stimula contribuabilii să depună online”, a declarat ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici.

Un contribuabil poate beneficia de o reducere de 5% a contribuţiilor plătite către stat dacă plăteşte anticipat până la finalul anului şi încă 5% dacă depune declaraţia unică online, reducerea totală fiind de 10%, iar cei care sunt şi salariaţi vor fi scutiţi de plata CAS şi CASS în cazul veniturilor obţinute din drepturi de autor, a declarat joi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Ministrul a explicat că, în cazul drepturilor de autor s-a mers pe ideea stopajului la sursă.  ”În cazul drepturilor de autor, am mers pe ideea stopajului la sursă şi scutirea celor care sunt şi salariaţi a obligaţiilor de plată pentru CAS şi CASS. Este o abordare care a mai fost, este o abordare normală şi este de bun augur celor care sunt vizaţi de acest nou mecanism”, a afirmat Teodorovici.

Ministrul a mai spus că fiecare birou al Fiscului la nivel judeţean va avea o unitate cu obligaţia de a îndruma metodologic fiecare contribuabil care are întrebări faţă de acest nou mecanism. În plus, la nivelul fiecărui consiliu local va fi o persoană responsabilă cu acest subiect.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.