Alocațiile de stat pentru copii se dublează

Legea privind dublarea alocaţiilor de stat pentru copii a fost votată ieri în Camera Deputaţilor, fiind înregistrate 179 de voturi „pentru”, 29 de abţineri, iar 3 parlamentari nu au votat. Acum, actul legislativ va merge la administrația prezidențială pentru promulgare.Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat, tot ieri, că ţinta de deficit bugetar de 3,6%, stabilită pentru anul viitor, nu va fi depăşită, în ciuda dublării alocaţiilor pentru copii, iar soluţiile vor fi reprezentate ori de reducerea cheltuielilor, ori de creşterea veniturilor, fără a fi introduse noi taxe.

„Dublarea alocaţiilor pentru copii înseamnă un impact bugetar de 6 miliarde de lei, ceea ce ar însemna că deficitul bugetar ar creşte la 4,1 la sută din PIB. În acest buget, nu puteam să includem ceva ce nu este în vigoare (…) după ce sunt promulgate aceste legi, bineînţeles că ele devin lege şi trebuie luate în considerare“, a declarat Cîţu.

„Deficitul nu va fi depăşit anul viitor, vom găsi soluţii să rămână în 3,6% din PIB. Nu sunt un ministru iresponsabil, nu voi arunca costul deciziilor din Parlament asupra românilor. Soluţiile sunt ori reduceri de cheltuieli, ori venituri mai mari. Nu vom introduce taxe noi“, a spus ministrul.Cele 179 de voturi „pentru” au aparţinut PSD (122), USR (9), UDMR (19), ALDE (1), grupul minorităţilor (10), Pro Europa (13), neafiliaţi (5). Abţinerile au aparţinut USR şi ALDE, notează monitorulexpres.ro.

Proiectul prevede că „alocaţia de stat pentru copii se stabileşte în cuantum de: a) 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap; b) 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art.1 alin.(3); c) 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap”.Legea intră în vigoare la data de întâi a lunii următoare celei în care aceasta se publică în Monitorul Oficial.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.