Domeniul schiabil din Masivul Făgăraș ar putea fi realizat după modelul autostrăzii Brașov-Ploiești

Domeniul schiabil din Masivul Făgăraș a fost trecut de Guvernul României pe lista „proiectelor strategice care urmează să fie pregătite și atribuite în parteneriat public-privat de către Comisia Națională de Strategie și Prognoză”. Practic, în cazul acestei investiții, Executivul  are în vedere aplicarea aceleiași rețete ca în cazul proiectului Autostrăzii Ploiești – Brașov, care, la fel, ar urma să fie construită cu ajutorul investitorilor privați, dacă este să ne luăm după anunțul Guvernului României. 

Conform actului normativ aprobat de Guvernul României, în Masivul Făgăraș se are în vedere realizarea a 150 km pârtii de schi, cu instalaţiile aferente (telegondolă, telescaun, instalaţie cablu etc.) şi dezvoltarea unor staţiuni la cota 700 m, la baza pârtiilor de schi şi sanie, cu  capacităţi de cazare de peste  50.000 de locuri, turiştii având posibilitatea să folosească mijloacele de transport personale în zona domeniului de schi.

„Existenţa infrastructurii necesare pentru practicarea sporturilor de iarnă pe ambii versanţi ai masivului Făgăraş, amplasarea în mijlocul țării,  cât şi apropierea de numeroase destinaţii turistice și culturale precum cele din Sibiu, Curtea de Argeş, Cetatea Poenari, Transfăgărăşan fac această zonă foarte atractivă”, au argumentat specialiștii Guvernului României.

Despre domeniul schiabil din Masivul Făgăraș s-a discutat încă din 1968, când s-a dorit realizarea unui oraș olimpic. S-au realizat proiecte și studii, iar la un moment dat chiar s-a pus problema începerii lucrărilor, dar șantierul nu a mai fost deschis, costurile fiind considerate mult prea mari. Domeniul schiabil Bâlea – Capra ar fi urmat să fie dezvoltat într-un areal delimitat de Piscul Negru (1.200 m altitudine) și culmea Mușeteica (2.200 – 2.400 m altitudine) la sud, muchia Podeanu (1.900 m -2.200 m altitudine) la vest, culmea Râiosu – Buda – Arpașu Mic (2.360-2.450 m altitudine) la est și valea Bâlii respectiv valea Doamnei (minim 1.234 m altitudine) la nord.

Proiectul a fost „scos de la naftalină” anul trecut, când a fost inclus în Masterplanul investiţiilor în turism, la momentul respectiv strategia fiind ca acesta să beneficieze de finanțare de la bugetul de stat. De asemenea, în primăvara acestui an, după mai multe discuții cu ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, consiliile județene Brașov, Argeș și Sibiu au semnat un parteneriat pentru promovarea turismului din Masivul Făgăraş, dar și pentru pregătirea unor „proiecte cu finanţare internă sau externă de interes judeţean şi regional”. 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.