Sfidare de la Ministerul Educației: Primul ministru „copy-paste“ anchetat în România, propus în conducerea instituției care analizează plagiatele

Mircea Beuran intră în conducerea CNATDCU și preia președinția comisiei de specialitate Medicină din aceeași instituție care are rolul să analizeze plagiatele. Prevederea face parte dintr-un ordin pus în dezbatere publică de ministrul Educației, Valentin Popa.

Ministrul Educației din Guvernul PSD-ALDE propune ca fostul ministru al Sănătății din guvernul Cioloș, Achimas-Cadariu Patriciu-Andrei să fie vicepreședinte al comisiei de Medicină. De asemenea, ministrul scoate experții străini din conducerea CNATDCU și realizează modificări importante în comisiile care stabilesc ce criterii trebuie să respecte tinerii pentru a ajunge profesori universitari, validează sau nu o teză de doctorat și dau verdictele de plagiat, scrie hotnews.ro. 

Trebuie amintit faptul că fostul ministru al Sănătății din perioada 2003 – 2004, Mircea Beuran, a fost implicat în primul scandal amplu de plagiat din România. Beuran a fost găsit vinovat de plagiat de către o comisie Universității de Medicină și Farmacie (UMF) „Carol Davila“ din București. Comisia de anchetă a stabilit în 2003 că Mircea Beuran a plagiat o lucrare publicată în Statele Unite și a propus desfacerea contractului de muncă, potrivit Ziarul de Iași. După acuzații, Beuran a demisionat din funcția de ministru al Sănătății. 

În ceea ce îl privește pe Patriciu Achimaș Cadariu, propus ca vicepreședinte al Comisiei de Medicină, acesta s-a evidențiat în perioada guvernării Cioloș, din 2016, după ce a demisionat din funcția de ministrul al Sănătății, în contextul scandalului  privind dezinfectanții diluați din spitale, fiind acuzat că mințit într-o conferință în care a spus că nu poate publica lista spitalelor unde au fost depistate probe neconforme (detalii aici).

Un alt caz de plagiat, Ramona Lile, de la Universitatea „Aurel Vlaicu“ din Arad este propusă de ministrul Educației pentru CNATDCU, ca membră a comisiei de specialitate, la Inginerie industrială și management. În cazul său, Consiliul Național de Etică a constatat în 2012 că a plagiat (Decizia aici). 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.