Taxa auto în 2019. Noi modificări – cine plătește și când ar putea intra în vigoare

Foto: Brasov Metropolitan

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a anunţat că viitoarea taxă pe care proprietarii de mașini o vor plăti se va aplica tuturor autovehiculelor poluante, nu numai celor mai vechi de zece ani. Forma finală a noii taxe auto va avea mai multe „componente“, însă acestea nu vor intra concomitent în vigoare la 1 ianuarie 2019, potrivit ministrului. 

„Aşa cum am spus de nenumărate ori, nu este vorba de o taxă de poluare, sau timbru de mediu sau o altă denumire care să includă cuvântul taxă. În schimb, am susţinut şi susţin în continuare că poluatorul plăteşte şi nu numai în cazul emisiilor de CO2, şi în cazul deşeurilor şi în celelalate cazuri, cel care poluează trebuie să plătească. În interiorul grupului de lucru din care fac parte specialişti ai Ministerului Mediului, Administraţiei Fondului de Mediu, ai RAR-ului, Ministerului Transporturilor, Finanţelor (…) au încercat să găsească o formă finală consultând cei doi producători de autovehicule din România şi cei care în decursul anilor au reuşit să ne îndrume fiind specialişti în domeniu şi care la ora actuală au diverse firme de consultanţă, astfel încât să nu găsim o formă a unei eventuale contribuţii pe care cetăţeanul ar trebui să o plătească atunci când emisiile de CO 2 ar trebui depăşite, când cilindreea folosită la autovehicul are o anumită capacitate care poate s producă emisii şi norma de poluare”, a explicat ministrul ieri, la Ploiești, scrie Digi24.ro

„Forma finală se apropie. Pentru a putea să fie implementată această contribuţie nu va însemna o singură componentă, ci mai multe componente, să aibă loc şi informare a cetăţenilor, şi poate includerea în acest program a unei perioade de graţie pentru acomodare, pentru informare şi să poată da posibilitatea cetăţenilor să poată, într-un timp mai scurt sau mai lung, să ia o decizie cu propriul autovehicul care este mai vechi de zece ani care poluează şi în felul acesta să le dăm posibilitate să îşi achiziţioneze un autovehicul nepoluant”, a declarat Graţiela Gavrilescu. 


La începutul lunii septembrie, ministrul a declarat că o nouă taxă auto va intra în vigoare de la 1 ianuarie-31 martie 2019, urmând să fie nu doar o taxă pe norma de poluare, ci se vor lua în calcul și capacitatea cilindrică, dar și alte componente ale mașinilor. De asemenea, luna trecută, Grațiela Gavrilescu menționa că instituția pe care o conduce pregătește, în colaborare cu alte ministere, o nouă taxă auto, care să nu mai poată fi atacată în instanțe de către români.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.