Biologii, biochimiștii, chimiștii și kinetoterapeuții au rămas definitiv pe dinafara creșterilor salariale din sistemul sanitar

Biologii, biocimiștii, chimiștii și kinetoterapeuții, care au acuzat inechități salariale grave încă de acum un an, de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării și creșterea salariilor din sistemul sanitar, au rămas definitiv pe dinafara creșerilor salariale.


 
Parlamentul a respins, săptămâna trecuta, propunerile de modificare a legii salarizării formulate de Ministerul Sănătății și de Comisia de Sănătate din Camera Deputaților, ce urmau să corecteze inechitățile salariale. 
 
Amendamentele au fost respinse de Camera Deputaților (for decizional).
 


Emanuel Ungureanu (USR), vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, spune că în acest moment există situații paradoxale în sistemul de sănătate.
 
„Am ajuns în situații paradoxale: personal cu studii superioare, care este în sistemul de sănătate, câștigă mai puțin decât subordonații lor. Iar aceste aberații au putut fi corectate prin analiza pe care am avut-o cu aceste categorii în Comisia de Sănătate, am găsit consens, dar cinic și prostesc, ca de obicei, Comisia de Muncă a trântit propunerile noastre de bun simț, la fel și plenul Camerei“, a spus Ungureanu, citat de Hotnews.  

Ministerul Sănătății a lucrat aproape un an la corectarea grilei pentru a elimina inechitățile

O nouă lege a salarizării (Legea-cadru nr.153/2017) și un nou regulament al sporurilor în sistemul sanitar sunt în vigoare din primăvara anului trecut. Câteva categorii de angajați din sistem au acuzat inechități în urma aplicării acestora – biologii, biochimiștii și chimiștii – au organizat la acea vreme proteste și au amenințat cu greva generală. 
 


 
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a admis, în primăvara anului trecut, că salariile a 10% dintre angajații din sistem scad și a promis atunci corectarea inechităților. Ministerul condus de Sorina Pintea a lucrat la corectarea grilei de salarizare, însă modificările au fost acum respinse de Parlament. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.