Brașovenii care dețin și alte spații decât cele de locuit vor plăti impozit mai mare pentru ele

Persoanele fizice care deţin deţin clădiri nerezidenţiale vor plăti un impozit local mai mare pe proprietăţile lor. Consiliul Local al municipiului Braşov a aprobat ieri nivelul taxele şi impozitele locale pe anul viitor, iar la solicitarea consilierului local independent Şerban Şovăială, impozitul aplicat în cazul clădirilor nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice va creşte de la 0,2% cât era până acum (acelaşi ca în cazul clădirilor rezidenţiale deţinute de persoane fizice), la 0,5%.



 

Propunerea lui Șerban Şovăială vine în contextul în care unei persoane juridice, pentru aceeaşi categorie I de imobil, i se calculează o cotă de impozit de 1,8%, după cum a arătat consilierul.

„Pentru clădirile nerezidenţiale, o persoană juridică plăteşte un impozit de 9 ori mai mare decât o persoană fizică. Prin acest amendament vom reduce decalajul dintre cele două categorii de contribuabili. Propunerea are în vedere faptul că există clădiri nerezidenţiale deţinute de persoane fizice, care le închiriază unor bănci, magazine sau altor tipuri de agenţi economici şi pentru care proprietarii lor sunt impozitaţi cu o cotă de 0,2%”, a explicat Şovăială.



 

Acesta a dat exemplul altor oraşe mari din România, care impun cote diferite de impozitare pentru clădirile rezidenţiale şi clădirile nerezidenţiale deţinute de persoanele fizice. „La Sibiu, cota de impozitare este tot de 0,5%, cu diferenţa că acolo, pentru persoanele juridice este de 1,7%, iar la noi, 1,8%“, a mai spus Şerban Şovăială.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.