ONG-urile din domeniul social, obligate să plătească chirie pentru a ocupa spațiile din Centrul Multifuncțional de Servicii Sociale din Brașov, după 5 ani în care le-au primit gratuit

Cinci ONG-uri care, timp de cinci ani au beneficiat de spații gratuite în Centrul Multifuncțional de Servicii Sociale (CMSS) Brașov de pe strada Panselelor vor trebui să plătească utilitățile și chiria dacă doresc să își desfășoare, în continuare, activitatea în acest imobil.



 

Decizia a nemulțumit câteva ONG-uri, care, luni, au ieșit în fața centrului, în semn de protest. Gabriela Plopeanu, director al Asociaţiei „Copiii de Cristal” a arătat că la începutul lunii aprilie, la CMSS rămăseseră cinci ONG-uri, care mai prestau servicii sociale în spaţii din această clădire, şi care au primit somaţii să le predea.

Dintre cele 5 ONG-uri care mai erau în clădire, trei erau licenţiate în acordarea de servicii de terapie, pentru copiii cu autism din Braşov. Cele trei organizaţii acordă împreună servicii pentru aproximativ 100 de beneficiari.

„Niciuna dintre cele cinci organizaţii nu s-a înscris la licitaţie”

 De cealaltă parte, reprezentanții Direcției de Asistență Socială (DAS) Brașov, care administrează CMSS au amintit că acest centrul a fost realizat cu fonduri europene obţinute de Primăria Brașov prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013.  „Din 2014 (când au fost terminate lucrările la centru – n.n.) până în 2019 a fost perioada de sustenabilitate, în care mai multe ONG-uri din Braşov ce asigurau servicii sociale, au primit spaţii în imobilul respectiv. Este vorba de spaţii gratuite, pentru care DAS a asigurat inclus plata utilităţilor. Având în vedere că de la 20 aprilie 2019, a expirat acest proiect, ONG-urile au fost notificate în acest sens, în urmă cu 30 de zile. Vineri, 19 aprilie li s-a notificat, de altfel, că rămânerea în acele spaţii peste termenul de 20 aprilie conduce la o culpă, la o ilegalitate, pentru că se vor genera nişte costuri pentru utilităţi, pe care Direcţia de Asistenţă Socială nu le poate justifica în mod legal”, a precizat Monica Chelban, purtător de cuvânt al DAS Brașov. Ea a mai spus că  orice gratuitate acordată unui ONG după data de 20 aprilie încalcă prevederile legale şi poate fi „taxată” de Curtea de Conturi.



 

Totodată, Monica Chelban a precizat că ONG-urile au fost anunţate că vor putea ocupa în continuare spaţii la Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale Braşov, cu condiţia să se înscrie la o procedura de închiriere care va avea loc luna viitoare.

„ONG-urilor li s-a adus la cunoştinţă de mai mult timp că spaţiile de la CMSS de pe strada Panselelor pot fi închiriate în baza unei licitaţii, a cărei documentaţie poate fi consultată pe site-ul direcţiei sau la sediul DAS Braşov. Până acum, niciuna dintre cele cinci organizaţii nu s-a înscris la licitaţie, în ciuda faptului că preţul chiriei pentru ocuparea spaţiilor de la CMSS pleacă de la 5,2 lei/metri pătrat. Este o procedură  transparentă. Noi vrem să venim în sprijinul lor pentru că în Braşov există foarte multe ONG-uri de servicii sociale. Suntem de aceeași parte a baricadei şi vrem să îi sprijinim pe toţi cei care oferă servicii sociale pentru cetăţenii municipiului Braşov, dar trebuie să facem asta cu respectarea legii“, a încheiat Monica Chelban. 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.