Biserica Neagră se umple de mucegai, din cauza schimbărilor climatice

Anunțată pentru anul trecut, curățarea orgii mari din Biserica Neagră nu s-a mai făcut, reprezentanții bisericii considerând că ar fi fost o operațiune inutilă.



 

Miercuri, Steffen Schlandt, organist la Biserica Neagră, a anunțat că a fost schimbat planul pe luptă impotriva mucegaiului. Astfel, în această perioadă se monitorizează umiditatea, după care, în funcție de rezultate, se vor stabili inervențiile necesare.

„În special anul trecut, în perioada iunie – iulie, a plouat foarte mult, iar în multe biserici și muzee din Transilvania, inclusiv în Biserica Neagră, au început să apară probleme din cauza umidității, pentru că s-a format mucegai. În aceste condiții, de anul trecut, am apelat la specialiști. S-au făcut analize chimice, în urma cărora s-a constata că multe obiecte din Biserica Neagră, inclusiv orga mare au fost atinse de mucegai. Ciuperca se dezvoltă pe particulele de praf și nu afectează obiectele. De anul trecut, am început o monitorizare a temperaturii și umidității în Biserica Neagră, după care vom vedea ce măsuri trebuie luate pentru asigurarea unui microclimat corespunzător. Dacă nu facem acest lucru, după curățarea orgii, problema va reveni”, a declarat Steffen Schlandt, organist la Biserica Neagră.

Din monitorizării zilnice care se fac, cu ajutorul unor dispozitive speciale, umiditatea nu ar trebui sa depășească 54 de unități. Ieri, în schimb, la nivelul orgii mari, umiditatea era la 71. 



 

Orga Buchholz a fost construită între 1836 şi 1839 de către constructorul de orgi Carl August Buchholz din Berlin. Ea are patru manuale, un pedalier, 76 de registre dintre care 63 sunt registre sonore şi 3.993 de tuburi. Astfel, la vremea construirii ei, era una dintre cele mai mari şi mai importante orgi din Europa. Orga s-a păstrat în starea iniţială datorită faptului că tuburile originale nu s-au pierdut şi nu au fost înlocuite, iar micile modificări întreprinse în timp au fost anulate mai târziu. Acordajul şi presiunea vântului au fost aduse la starea iniţială.

Materialele folosite pentru construirea orgii sunt de cea mai bună calitate: cositor englezesc curat şi aliaj berlinez de cositor (75%) şi plumb (25%), metal de orgă corespunzător, lemn de rășinoase, molid, stejar fără noduri, arcuri de alamă, piele de calitate înaltă etc. Clapele sunt acoperite cu fildeş, cele superioare sunt din lemn de abanos, iar numele registrelor sunt inscripţionate pe porţelan şi acoperite cu sticlă. Ornamentele (consolele, turnurile şi frontoanele) sunt prevăzute cu sculpturi deosebite din lemn de tei aurit.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.