FOTO. Jandarmii „vechi și noi”, în paradă în Piața Unirii din Brașov

Jandarmi îmbrăcați în costume de epocă au participat sâmbătă, în Piața Unirii din Brașov, la evenimentele prin care a fost sărbătorită împlinirea a 100 de ani de la înființarea Jandarmeriei în Transilvania. Ceremonia s-a desfășurat cu o zi înainte de sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, care, din anul 2010, a fost consacrată protectoarea Brașovului. 

În Piața Unirii din s-a desfășurat un ceremonial religios la mormântul lui Nicolae Titulescu din curtea Bisericii Sfântul Nicolae.

Apoi, în piață, s-a a avut loc un ceremonial oficial, care a culminat cu defilarea unităților de jandarmi. La eveniment a participat prefectul județului Brașov, Marian Rasaliu, însă nu au fost văzut nici un reprezentant al Consiliului Județean Brașov sau al Primăriei Brașov. 

La paradă au putut fi văzuți jandarmi cu ținute istorice din 1850, cu uniforme aparținând jandarmeriei rurale din 1893 și alte ținute folosite în diferite misiuni. Însă, piesa de rezistență a evenimentului a fost detașamentul de cavalerie a municipiului București, care face parte dintr-o structură specială unică la nivelul Jandarmeriei Române.

Este o unitate care continuă tradiția regimentului de escortă regală, înființată de Regele Carol I în anul 1908. Astăzi, formațiune de cavalerie este condusă de plutonierul Laura Iepuraș. 

În Transilvania, jandarmeria s-a înființat în 26 ianuarie 1919. Atunci s-a înființat Brigada 4 Jandarmi Cluj, cu regimentele 7 Jandarmi Cluj, 8 Jandarmi Brașov și 9 Jandarmi Deva (ulterior Arad).

De asemenea, în data de 1 septembrie 2019 s-au împlinit 126 de ani de la înființarea jandarmeriei rurale.  

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.