Salariile demnitarilor vor fi înghețate. Premierul Ludovic Orban a explicat cum va fi luată măsura

Indemnizațiile demnitarilor vor fi „înghețate”, măsură care va fi luată ori prin modificări aduse la Legea bugetului de stat, ori prin ordonanță de urgență, a declarat duminică premierul Ludovic Orban, informează Mediafax. 



Șeful Executivului a subliniat că, prin acest demers, indemnizațiie demnitarilor nu vor mai crește odată cu majorarea salariului minim.

„Veniturile, indemnizațiile celor care ocupă funcții de demnitate publică sunt trecute în raport cu salariul minim pe economie. Ce decizie am luat? Când se va majora salariul minim pe economie, să nu le crească indemnizațiile celor care dețin funcții de demnitate publică. Avem două variante, fie în curpinsul Legii bugetului de stat, ca să fie anumite reglementări specifice sau mai avem varianta unei OUG trenuleț, care cuprinde diferite măsuri”, a spus Orban, întrebat despre înghețarea indemnizațiilor aleșilor locali.

Declarația premierului vine după ce, cu o zi înainte, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, declara pentru Realitatea Plus că îngheţarea salariilor demnitarilor sau interzicerea cumulului pensiei cu salariul la stat sunt printre măsurile luate în calcul de Guvern, pentru reducerea cheltuielilor pe anul viitor și pentru încadrarea într-un deficit de aproximativ 3,5%. Mai mult, ministrul spune că nu poate rămâne acelaşi aparat bugetar, adică vor exista şi concedieri:  „Știți foarte bine ca pentru anul acesta sau pentru anul viitor construcția bugetului porneste de la un deficit de 4 la sută. Da, există un set de măsuri, pe care dorim să le luăm, de la pensii speciale, la salarii demnitari și da, și la eliminarea acelui cumul de pensii la stat, este o măsura care nu își are rostul (…) Toate reducerile de cheltuieli analizate vor duce deficitul la 3,5% din PIB în anul 2020”, a declarat Florin Cîțu.

Anterior, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat, la Digi 24, că este în curs de elaborare un proiect de lege care va interzice cumulul pensiei cu salariul de angajat la stat. 



„Trebuie să existe existe o justă măsură pentru cei care, deşi au vârsta de a putea lucra, beneficiază de pensie, după care se angajează în sistemul public. Are legătură cu justeţea unei măsuri faţă de o situaţie dată în care o persoană, deşi în plină formă de muncă, după ce primeşte pensia se angajează tot într-o instituţie publică, de unde vine concluzia că ea poate munci în continuare” a declarat ministrul Muncii.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.