Planul AMURAL pentru zona “După Ziduri”: esplanadă cu scenă în aer liber, “balustradă vorbitoare” şi artă digitală în catacombe

Asociaţia Amural propune comunităţii braşovene amenajarea unui parc cultural După Ziduri. După ani buni de când a început recuperarea zonei După Ziduri, realizând mai multe evenimente în această parte a oraşului, Amural vine acum cu o viziune care să protejeze cadrul cultural și să ajute la dezvoltarea mediului cultural pentru pădurea de pe dealul Warthe și întreaga promenadă. Planul include o zonă de „teatru în aer liber”, promenada, o „balustradă smart” pe malul Graftului, valorificarea turnurilor şi bastioanelor, dar şi accesibilizarea zonei, fără a intra însă prea mult în aspectul natural al pădurii din mijlocul oraşului. O parte dintre acestea sunt realizate în partenerat cu Municipalitatea,  pentru altele însă, Amural caută sprijin din partea comunității.

Esplanada Cinema Popular, o scenă în aer liber pentru evenimente mici şi mijlocii

În viziunea Amural, Parcul Cultural „După Ziuri” ar urma să pună la dispoziţia cetăţenilor, Esplanada Cinema Popular, ca centru al culturii braşovene. „

În acest moment clădirea se află în renovare iar spațiul din față este o parcare. Odată cu punerea în funcțiune a Popularului, spațiul public din dreptul său trebuie să devină o esplanadă multifuncțională”, spun reprezentanţii Amural, în proiectul lor.

Pe timpul sezonului cald, spaţiul poate funcţiona ca scenă în aer liber pentru evenimente mici şi medii şi poate fi un teatru de vară. O altfel de funcţiune, de scenă în aer liber, a fost propusă deja Primăriei Braşov.

Balustrada smart, un ghid pentru cei care se plimbă prin zonă

Parcul cultural După Ziduri ar urma să preia în componenţă şi „galeria în aer liber” care există deja. Este vorba despre cele patru structuri care adăpostesc centrale şi puncta de acces din Dealul Warthe, care deja au fost pictate şi recondiţionate fiind acum un punct de atracţie pentru zonă. Asociaţia Amural propune, în plus, ca întregul pietonal de După Ziduri să fie refăcut cu piatră cubică sau pavaj, pentru a fi astfel integrat în cadrul natural şi mediecal, iar iluminatul public architectural să fie unul de ambianţă. Un punct important este curăţarea pârâului Graft. „Am proiectat un filtru pentru deşeurile de dimensiuni mari, dar marea problemă a râului este sistemul de canalizare din Şchei”, spun reprezentanţii Amural. Balustrada de pe margnea pârâului este şi ea în planurile Asociaţiei:

„Balustrada este un ghid. Noi îi vom da o voce cu ajutorul tehnologiei – în locuri predefinite apropiind telefonul de balustradă vei primi informații audio și text despre obiectivele turistice. Un tur augmentat de balustrada smart”.

„Galeria din galerie”, artă în tunelurile de sub pământ

Tot După Ziduri se află şi galeriile subterane, care ar putea fi transformate în galerii de artă. Galeriile au fost săpate în al doilea război mondial ca sistem de protecție. În acest moment ele sunt deschise și sunt pe punctul de a redeveni focarul de infecție din trecut. Asociaţia Amural a scanat deja tunelurile şi a creat o hartă tridimensională a spaţiului, dar pentru planul de implementare mai are nevoie şi de o finanţare.„

Folosind expertiza noastră dorim să amenajăm aici un muzeu de artă contemporană digitală. Galeriile au calitatea de a fi cufundate în întuneric și compartimentate, fiind un spațiu perfect pentru lucrări digitale – video-mapping, light art, VR, AR, print art, artă video, artă interactivă și alte tipuri de artă realizată cu ajutorul tehnologiei”, explică Amural.

Planuri pentru turnuri şi bastioane

Planul pentru Parcul Cultural implică şi turnurile şi bastioanele pe care Primăria Braşov s-a arătat deja dispusă să le pună la dispoziţia asociaţiei pentru un astfel de proiect cultural integrat. Niciunul dintre turnuri şi pbastioane nu este deschis acum, dar Amural vrea să preia pentru început îngrijirea şi dezvoltarea Turnului Negru, care a fost soloist şi în cadrul Amural Festival Vizual.

„Bastionul Graft a găzduit până recent expoziții interesante ale Muzeului de Istorie Brașov și poate fi în continuare un punct central în contactul cu trecutul medieval al zonei. Viziunea noastră pentru Turnul Alb este de Muzeu Silvic / Muzeu al Pădurilor, un spațiu în care marcăm legătura specială a Brașovului cu natura și pădurea de care e înconjurat. Bastionul Fierarilor găzduiește astăzi Arhivele Statului. Cu timpul acest edificiu medieval ce datează din secolul XVI va trebui redat cetății și vieții culturale a Brașovului. Turnul Negru, datorită dimensiunilor reduse, poate fi o inedită galerie de artă pe verticală, așa cum devine în fiecare an în cadrul festivalului Amural”, au mai dezvăluit cei care propun acest proiect.