VIDEO. 5 kilometri din Autostrada Comarnic-Braşov vor fi scoşi la licitaţie. Pentru restul va fi nevoie de refacerea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic. Investiţia se va face prin mai multe tipuri de fonduri

Pentru autostrada A3 Comarnic – Brașov autoritățile de la drumuri au în vedere să integreze mai multe tipuri de fonduri pentru a realiza proiectul: fonduri europene, împrumuturi de la BEI, BERD sau Banca Mondiala, dar și bani de la buget, a explicat Mariana Ioniță, directorul de la Autostrăzi, într-un interviu HotNews.ro.

Planul la zi prevede licitarea încă de anul acesta a primei bucăți: 5 km care vor funcționa ca centura Comarnicului. Pentru restul va fi nevoie de refacerea studiului de fezabilitate și va fi realizat și proiectul tehnic.

O idee nouă a apărut însă în discuţie: anumite structuri / loturi – precum tuneluri sau viaducte – ar putea fi realizate în Parteneriat Public Privat

„Am analizat studiul de fezabilitate cel făcut în anii anteriori, nu s-au produs nici un fel de modificări până în zilele noastre, este foarte bun și putem porni la drum cu el. Pentru restul, până la Râșnov (n.r. de la Râșnov la Brașov sunt în execuție deja circa 6 km), trebuie să vă spun că suntem obligați să scoatem la licitație revizuirea Studiului de Fezabilitate și să facem și Proiectul Tehnic. Dorim să implementăm acolo un proiect pe FIDIC Roșu. Facem SF și Proiect Tehnic ca să facem un proiect finanțabil și bancabil”,  a declarat directorul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Marana Ioniţă.

Directorul CNAIR a declarat că va fi nevoie de o revizuire a SF-ului şi a PT-ului autostrăzii, iar licitaţia pentru aceste servicii ar putea fi lansată în această vară: 

„Noi sperăm ca până la finalul lunii iulie lansăm achiziția publică pentru revizuire SF și Proiectul Tehnic. Aici lucrăm îndeaproape cu aceste Asociații de Dezvoltare Intercomunitară. Vreau din start să răspundem cerințelor autorităților locale”.

În ceea ce priveşte costurile şi finanţarea autostrăzii Comarnic – Braşov, directorul CNAIR Spune că „va fi un blending de finanțare”.

„Vom avea secțiuni care vor fi finanțate numai dintr-un împrumut, altele vor fi finanțate din împrumuturi punte și fonduri europene și buget de stat.  Pentru Varianta ocolitoare a Comarnicului – deja i-am pregătit documentația să o depunem la finanțare europeană. Va fi finanțată exclusiv din fonduri europene. Dacă vorbim de un tunel sau de un viaduct, așa cum am discutat cu aceste bănci internaționale, este foarte bine să testăm și un astfel de proiect într-un PPP. Alta e că vii cu un proiect mai mic, integrat, el poate fi finanțabil și atractiv”, a declarat Mariana Ioniţă. 

Mai multe declaraţii, AICI

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.