Unitatea modulară ATI COVID de la Spitalul Județean Brașov, ocupată în proporție de 100%. Autoritățile încearcă acum să asigure terapia cu oxigen și în alte spitale

Prefectul județului, Cătălin Văsii, împreună cu directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brașov, dr. Andrea Neculau i-au convocat ieri la o discuție pe toți managerii spitalelor din județ, pentru a pregăti o strategie pentru următoarea perioadă, în contextul creșterii alarmante a numărului de infecții cu SARS-CoV-2.
 
Dr. Neculau a anunțat că secția de ATI destinată pacienților cu COVID-19 de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov a atins deja capacitatea maximă, toate cele 28 de paturi fiind ocupate de pacienți cu diferite forme ale bolii.

„Preocuparea noastră este că creștem capacitatea și a altor spitale, ca acestea să asigure terapia cu oxigen sub forma avansată”, a declarat dr. Andrea Neculau.

Locuri pentru pacienții cu coronavirus și la spitalul din Făgăraș 

Totodată, pentru pacienții care necesită internare, dar nu și terapie intensivă, reprezentanta DSP a anunțat că la Spitalul Municipal Făgăraș au fost amenajate 20 de paturi pentru tratarea pacienților COVID.  Practic potrivit autorităților făgărășene, Secția de Boli Infecțioase a spitalului este destinată acum numai pacienților COVID. De asemenea, la această unitate există o zonă tampon, destinată persoanelor care așteaptă rezultatul testului COVID. 
Reamintim că în primăvară, autoritățile din Făgăraș au refuzat să includă spitalul din municipiu în categoria celor care tratează pacienții de coronavirus. 
„Preocuparea noastră este că creștem capacitatea și a altor spitale, ca acestea să asigure terapia cu oxigen sub forma avansată”, a declarat dr. Andrea Neculau.

Triaj în prespital și implicarea medicilor de familie 

Pe de altă parte, pentru a reduce presiunea pe spitale, DSP dorește puncte de triaj în zona de prespital. Dr. Andrea Neculau, director al DSP Brașov, a explicat că instituția pe care o conduce este interesată de a organiza munca în unitățile medicale, astfel încât diferențieze cât mai bine zonele COVID de cele non-COVID, prin crearea unor puncte de triaj.
„A fost reevaluată capacitatea spitalelor de a gestiona situația epidemiologică. Având în vedere că sunt tot mai multe cazuri, provocarea noastră este de a reorganiza munca astfel încât să putem gestiona cât mai bine situația. O preocupare a Direcției de Sănătate Publică este de a crea puncte de triaj și în prespital, astfel încât să reducem presiunea de pe camerele de gardă spitalele principale”, a declarat șeful DSP Brașov, dr. Andrea Neculau.
Acesta este și motivul pentru care dr. Neculau le recomandă brașovenilor să apeleze la medicii de familie pentru sfaturi și pentru estimarea gravității cazurilor, pentru ca în final, prezentarea la UPU sau la camerele de gardă să se facă doar atunci când simptomele sunt grave și este strict necesar.
„Prin medicii de familie există posibilitatea de testare la domiciliu prin Ambulanță. Acest lucru facilitează accesul publicului la un rezultat, mai ales în cazul în care prezintă simptomatologie sugestivă pentru COVID”, explicat Andrea Neculau.
Reamintim că în 19 octombrie, Brașovul raportat 139 de cazuri noi de COVID-19, după testele făcute peste weekend, iar cu o zi înainte, duminică, județul a înregistrat un nedorit record, de 246 de cazuri. În a doua jumătate a săptămânii trecute, județul a raportat în fiecare zi dată peste 100 de cazuri noi.
 
 
 
 

1 Trackback / Pingback

  1. Unitatea modulară ATI COVID de la Spitalul Județean Brașov, ocupată în proporție de 100%. Autoritățile încearcă acum să asigure terapia cu oxigen și în alte spitale - NewsTimes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.