Investiții de pste 28 de milioane de euro în infrastructura de apă și canalizare din Țara Făgărașului

Peste 28 de milioane de euro vor fi investiți în dezvoltarea infrastructurii de alimentare cu apă și canalizare din Țara Făgărăașului. Consiliul Județean a aprobat, în ultima sa ședință, de ieri, studiul de fezablitate ndicatorii tehnico-economici şi cota de cofinanţare a Județului Brașov pentru Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județele Sibiu și Brașov în perioada 2014-2020. Hotărârea a inclus şi aprobarea strategiei de tarifare a serviciilor de apă-canalizare conform rezultatelor din analiza cost-beneficiu a proiectului.

Investiții de 190 de milioane de euro în apa și canalizarea din Făgăraș și Sibiu

Valoarea totală a Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județele Sibiu și Brașov în perioada 2014-2020 este de aproximativ 190 milioane de euro, din care valoarea aferentă localităților beneficiare din județul Brasov este de 28.664.171,50 euro. Cofinanțarea asigurată de CJ Brașov ajunge la suma de 538.886 euro (2.626.155,21 lei). De implementarea proiectului se ocupă Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară de utilităţi publice pentru serviciul de alimentare cu apă şi canalizare A.D.I. APA Sibiu, structură din care fac parte primăriile din Ţara Făgăraşului. 

„Consider că aceste investiţii sunt foarte importante pentru locuitorii din Ţara Făgăraşului şi vor contribui la rezolvarea mai multor probleme vechi care afectează locuitorii din această zonă. Există mai multe localităţi care acum nu beneficiază de servicii de alimentare cu apă potabilă – Recea, Gura Văii, Dejani, Berivoi, Mândra şi Toderiţa. Două rezervoare de apă prezintă deficienţe şi o parte semnificativă a conductelor de aducţiune din zonă, a vanelor şi armăturilor sunt într-o stare avansată de degradare. Având în vedere amploarea investiţiilor care vor fi executate în judeţul Braşov şi importanţa pe care o acord acestor lucrări, am cerut în mod special să fiu numit reprezentantul Consiliului Judeţean Braşov în A.D.I. Asociaţia de Apă Sibiu şi am solicitat în Adunarea Generală a Asociaţiei de Apă Sibiu să fiu numit în Consiliul Director al asociaţiei, pentru că vreau să fiu ţinut la curent cu derularea acestor lucrări şi să merg să le verific şi pe teren, ori de câte ori am ocazia. Actualmente nu există un reprezentant al judeţului Braşov în Consiliul Director al Asociaţiei de Apă Sibiu, dar am primit promisiunea că cererea mea va fi soluţionată în mod pozitiv de Asociaţia de Apă Sibiu”, a declarat Szenner Zoltan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov.

Iași, Pojorta, Dejani, Toderița, pe lista localităților făgărășene cu investiții

Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județele Sibiu și Brașov în perioada 2014-2020 reprezintă o nouă etapă semnificativă în cadrul extinderii și modernizării infrastructurii de alimentare cu apă, colectare și evacuare a apelor uzate din aria de deservire asigurată de operatorul din județele Sibiu și Brașov, respectiv Apă Canal Sibiu SA, continuând procesul investițional derulat prin POS Mediu 2007 – 2013.  Investițiile care urmează să se realizeze în localităţile din Ţara Făgăraşului privesc reabilitarea rezervoarelor de apă de la Iaşi şi Pojorta, şi construirea de rezervoare noi la Iaşi, Dejani şi Toderiţa; reabilitarea a 16,9 km de conductă de aducţiune care furnizează apa potabilă din sursa Pojorta către reţelele operate în localităţile Făgăraş, Beclean, Dridif, Voivodeni şi Ludişor; construirea unei staţii de pompare, reabilitarea a 4,2 km şi construirea a 15,03 km de aducţiune de apă care vor asigura furnizarea apei potabile pentru localităţile Săvăstreni, Săsciori, Toderiţa şi Mândra; construirea unei staţii de pompare şi a unei aducţiuni de apă de 7,77 km, care va deservi localităţile Dejani, Recea, Berivoi şi Gura Văii și extinderea şi reabilitarea reţelei de canalizare pe o lungime totală de 6,17 km şi reabilitarea Staţiei de epurare a apelor uzate din Făgăraş.

Investiții promovate de ex-ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos

Aceste investiții sunt incluse în Master Planul aprobat de Consiliul Judeţean Braşov. 

„Pe 25 noiembrie 2020, Ioan Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene, a semnat Acordul prealabil de măsuri ce preced semnarea Contractului de finanțare a «Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţele Sibiu şi Braşov». Documentul stabilește ultimii pași rămași în accesarea noilor fonduri destinate dezvoltării infrastructurii de apă și canalizare din aria de operare a operatorului Apă Canal Sibiu SA, precum și data încheierii Contractului de finanțare, care fixată pentru 30 decembrie 2020”, a spus preşedintele CJ Braşov Adrian-Ioan Veştea. 

În ceea ce priveşte alimentarea cu apă, obiectivele urmărite în cadrul proiectului sunt furnizarea de apă potabilă la standardele prevăzute de Directiva CE privind apa potabilă 98/83/EC; asigurarea necesarului de apă pentru populație; asigurarea calității serviciilor de apă, conform principiilor de maximizare a eficienței de cost și a calității în operare, precum și ţinând cont de suportabilitatea populației; îmbunătățirea securității alimentării cu apă prin înlocuirea conductelor uzate structural şi reducerea pierderilor de apă. Pentru sectorul de apă uzată, implementarea proiectului va conduce la creșterea calității apei de suprafață prin minimizarea efectelor determinate de așezările urbane; colectarea apei uzate și asigurarea transferului acesteia la stația de epurare; reducerea riscului asupra sănătății, prin extinderea rețelei de canalizare în zonele neacoperite și reducerea riscului de poluare a apei subterane și de suprafață; asigurarea calității serviciilor de apă uzată potrivit principiilor de maximizare a eficienței de cost și a calității în operare, și ţinând cont de gradul de suportabilitate a populației; reducerea infiltrațiilor în sistem, a riscului de inundabilitate cu apă uzată, precum şi a poluării râurilor cauzate de apele uzate care sunt epurate necorespunzător. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.