FOTO&VIDEO. Drumarii brașoveni au devenit culegători de gunoaie: „Suntem copleșiți”. În județul Brașov a fost amenajată prima parcare care face apel la bun simț

Mormanele de gunoaie din zona parcărilor de pe marginea drumurilor au devenit „cronice”, iar în loc să se ocupe de întreținerea și repararea șoselelor, angajații direcțiilor de drumuri au devenit culegători de gunoaie. De două ori pe săptămână curăță parcările, iar lunar de pe rețeaua de aproximativ 500 de kilometri de drumuri naționale din județul Brașov se strâng câte 700 de basculante de deșeuri, adică în jur de 90 de metri cubi de gunoaie. 

 

 

„Suntem copleșiți de aceste gunoaie. În mod obișnuit strângem gunoiul de două ori pe săptămâni, dar de multe ori mergem și marți, mergem și miercuri, mai primim și sesizări că s-a lăsat nu știu unde moloz. Nu putem să ne transformăm într-un pseudoserviciu de salubritate”, a declarat purtătorul  de cuvânt al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov, Robert Elekes.  

 

 

Unul dintre drumurile cu cele mai mari probleme din punct de vedere al gunoaielor este DN 1, unul dintre cele mai aglomerate din țară, iar pe lângă faptul că unii dintre șoferi aruncă ce și unde pot, șeful districtului Predeal al DRDP Brașov, Neculai Tăutu, spune că zonele parcărilor sunt transformate, de multe ori, în depozite de moloz și alte deșeuri pe care nu le are un turist în mașină.

„Șoferii aflați în tranzit produc aproximativ 20% din cantitatea totală de gunoaie”, a spus Tăutu. 

N. Tăutu (SDN Predeal) despre mizeria din parcările drumurilor naționale – YouTube

 

Apel la bun simț 

Cum amendarea celor care aruncă aiurea pare mai degrabă un joc „de-a șoarecele și pisica”, Asociația Bun-Simt și Atitudine Civică a lansat proiectul Traseu de Bun-Simt Turistic, care presupune, în principal, montarea unor coșuri pentru colectarea selectivă a deșeurilor și a unor panouri de informare și sensibilizare în 95 de parcări de pe DN 1, între București și Sibiu, în județul nostru, partener în proiect fiind Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov. 

În 22 aprilie, a fost inaugurată și prima parcare cu coșuri și panouri, asta după ce a fost nevoie de un „dosar cu șină” consistent pentru un panou de mari dimensiuni, montat pe marginea drumului.

 

 

„Am avut nevoie de avize și autorizații ca pentru o casă. Prin această campanie încercăm să îi convingem pe șoferii care sunt în tranzit să nu ai arunce gunoaiele aiurea. Prin acest proiect ne-am propus să dotăm toate parcările dintre Brașov și Sibiu, în parteneriat cu direcțiile regionale de drumuri și poduri de pe traseu. Dotările pentru aceste parcări sunt asigurate din sponsorizări, iar lucrările sunt făcute de DRDP-uri”, a declarat inițiatoarea proiectului, Cristina Predoiu, inițiatoarea campaniei. 

Următoarea parcare care va fi amenajată prin acest proeict este cea de la Cotul Donului, dintre Brașov și Predeal. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.