FOTO. Biserica Neagră restaurează statuia Sfintei Ecaterina, de pe faţada lăcaşului. Este a cincea statuie restaurată, din din cele 12 de pe contraforţi

O companie cu capital integral românesc va sprijini lucrările de restaurare ale statuii sfintei Ecaterna, de pe faţada Bisericii Negre. Statuia are o vechime de peste 100 de ani şi se află pe unul dintre contraforţii lăcaşului. Aceasta este cea de a cincea statuie restaurată, din cele 12 de pe faţadă.

Statuile actuale de pe faţada Bisericii Negre au o vechime de aproape 100 de ani, fiind sculptate de artiști brașoveni renumiți, după modelele statuilor originale gotice, provenind din secolul al XV-lea. Acestea din urmă au fost înlăturate în anii 1937–1944 și adăpostite în interiorul bisericii, unde pot fi admirate de către vizitatorii Bisericii Negre. Aflate la exterior, statuile actuale de pe contraforți sunt supuse unor factori agresivi de degradare. Principalele forme de degradare constatate sunt cauzate de intemperii, dar o mare contribuție o are şi poluarea. Cea mai mare sursă de poluare de acest tip, în zona Bisericii Negre, provine de la traficul auto, spun reprezentanţii parohiei. Un alt factor dăunător este prezența constantă a porumbeilor, care și-au construit cuiburi în zona statuilor.

 

În anul 2018 a început o campanie de restaurare a statuilor, pentru care parohia a primit sprijinul Consiliului Județean Brașov. Până recent, patru din totalul de douăsprezece statui au fost restaurate. Cu ajutorul companiei SC Hidraulica SRL, în iulie 2021 s-a demarat restaurarea celei de-a cincea statui, reprezentând-o pe Sf. Ecaterina de Alexandria. Campania de restaurare va dura în jur de șase săptămâni.

Restaurarea constă în aplicarea tratamentelor preventive de biocidare, îndepărtarea coloniilor de licheni aderente la suprafața pietrei, ancorarea cu mortar a unor fragmente aflate în pericol de desprindere, integrarea cromatică a elementelor din piatră mai deschise decât originalele, protejarea împotriva apei și montarea unor sisteme de protecție împotriva porumbeilor.

Factorii de mediu sunt din ce în ce mai nocivi, ceea ce reprezintă o provocare pentru comunitatea Bisericii Negre, care se străduiește să țină pasul cu viteza de degradare a monumentului. Dacă în trecut s-a intervenit asupra bisericii la un interval de sute de ani, în condițiile actuale este de așteptat să se desfășoare campanii de restaurare majore o dată la 50 de ani.
 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.