AMURAL 3. Cel mai spectaculos festival vizual din România începe la Brașov în această săptămână

100 de artiști din toată țara și din străinătate sunt așteptați în zona după Ziduri și pe dealul Warthe pentru a demonstra că artele contemporane nu se consumă neapărat în muzeu sau galerie, ci pot fi o ocazie bună de întâlnire cu publicul în mijlocul naturii și al orașului.

A treia ediție a Festivalului Amural va avea loc la Brașov în perioada 31 august – 3 septembrie 2017.  Organizatorii promit că Amural 3 va fi cea mai spectaculoasă ediție de până acum a festivalului. Și de această dată, coloana vertebrală a festivalului o reprezintă video-mapping-ul, adică proiecții video pe clădiri și pe ecrane create special pentru festival. VÎn total vor fi 12 proiecții la scară mare și încă 10 la scară umană ce vor funcționa în timpul celor 4 nopți de festival. „Farmecul este de asemenea că artiștii video se vor roti în fiecare noapte, transformând de fiecare dată altă fațadă sau zid prin compozițiile lor”, spun organizatorii.

La Brașov sunt așteptați Pola Puk din Cehia, Juladi din Germania, Cote – unul dintre cei mai buni artiști video din România și alți peste 10 artiști sau colectivuri de video-mapping.

Locațiile dedicate proiecțiilor sunt – Zidul Cetății în 4 puncte diferite, Cinema Popular, Bastionul Graft, Turnul Negru, Turnul Alb, contrafortul peste pârâul Graft, centralele de După Ziduri și multe alte fortificații.

Turnul Alb și Turnul Negru se deschid în acets an pentru Amural pentru a găzdui expozițiile de fotografie. În program sunt o expoziție dedicată femeilor fotograf, cu Paula Markert din Germania ca invitat special și o expoziția de design realizată de Firestarter. 
Celor două turnuri se adăugă Cinematograful Popular, care de ani buni este închis și așteaptă renovarea Pentru prima dată în ultimii ani, Cinematograful va fi deschis și va putea fi privit în interor, unde va găzdui o instalație dedicată luminii de cinema. 

Tot la Festivalul Amural vor fi pictați și pereții podului format de drumul Poienii, de către artistul DOME din Germania. Tot aici va fi amenajată a doua locație nouă – Secret Stage – o scenă aproape indoor, care va găzdui artiști mai puțin cunoscuți și va continua muzica atunci când scena de la Turnul Negru este închisă.

Noutăți artistice la AMURAL 3

UNATC trimite centrul său de cercetare – CINETic să aducă realitatea virtuală și în cadrul festivalului. La aceste căști de VR se adaugă și căști de video 360 pe care le vei putea experimenta în zona Cinema Popular.

Pe scena de beton de la Cinema Popular va fi amenajată o scenă experimentală, cu muzicieni de stradă, artiști experimentali și Visual Poetry – îmbinarea poeziei cu alte arte.

Pe lângă toate proiecțiile video din festival, anul acesta este programat, pentru prima dată și un video-mapping interactiv – instalații cu care oamenii pot interacționa direct și se pot juca. Juladi are numeroase camere și va invita trecătorii să se implice, iar Aural Eye aduc Holoface – chipul uriaș de zeu digital care îți preia mimica prin face recognition. Și tot ca o schimbare pozitivă, cinematograful din cadrul AMURAL va fi organizat într-un amfiteatru natural, chiar lângă Turnul Alb, fiind susținut cu filme de Ambasada Suediei.

 

Concertele de la Turnul Negru

Concertele însoțite de proiecții video pe Turnul Negru care au făcut Brașovul faimos în toată țara revin pentru al treilea an. Anul acesta la Turnul Negru / Tower Stage vin artiști tot mai importanți ai muzicii electronice – Nathan Fake, Alex Smoke din Marea Britanie amândoi cu seturi audio-video și Marcus Henriksson din Suedia. Aceștia îmbină sunetele naturii cu sunetele ectronice și cu proiecții video de înaltă calitate, fiind o alegere excelentă pentru cadrul în care se țin concertele.

Lor li se adaugă Danaga (ce va cânta 3 seturi speciale la cele 3 scene cu ocazia celor 3 ani de Amural), YVAT cu proiecții video 3D pentru care am pregătit ochelari special, Ada Kaleh și mulți alții.

Și pentru a avea niște concerte în condiții excelente anul acesta scena principală va fi ea însăși o lucrare de artă, fiind realizată de cei de la Trip exclusvi din lemn și care, atât timp cât orașul o va primi, va deveni un frumos foișor.

Sistemul de sunet pregătit la Tower Stage și Secret Stage este cel mai bun din țară în acest moment, fiind un sistem concentrat pe calitatea muzicii, nu pe putere, permițând ascultarea și înțelegerea celor mai subtile note muzicale, fără a face volumul mai puternic decât de cazul.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.