Crucea Caraimanului a intrat în restaurare. Lucrările costă peste 3,5 milioane de euro

Ajunsă într-ul stadiu destul de avansat de degradare, Crucea Caraimanului, un simbol al Munților Bucegi și inclus în lista monumentelor de importanță națională,  a intrat în reparații în prima parte a acestei luni. Pentru realizarea lucrărilor, Ministerul Apărării Naționale, care are în administrare monumentul, a obținut o finanțare europeană, iar în primăvara acestui an a fost semnat și contractul de lucrări.

Potrivit unui comunicat al MApN, lucrările sunt executate de asocierea de firme Top Line Construct SRL şi Impresa di Construzioni Ing. E. Mantovani S.p.A, care a fost desemnată câştigătoare în cadrul procedurii de achiziţie derulată prin intermediul platformei SEAP.
Valoarea contractului este de 13,75 milioane de lei fără TVA, respectiv 16.362.500 lei, cu tot cu TVA (adică 3,52 milioane euro), iar termenul de finalizare este de 36 de luni.
Lucrările sunt coordonate de Centrul de Domenii şi Infrastructuri Sibiu, din cadrul Direcţiei Domenii şi Infrastructuri.

Restaurarea şi reabilitarea Crucii Caraiman se realizează în baza unui proiect cu finanţare europeană, care va fi implementat de MApN până în 31 decembrie 2020. Proiectul se numeşte „Restaurarea, reabilitarea, conservarea şi amenajarea unui spaţiu expoziţional în cadrul Monumentului Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial (Monumentul eroilor «Crucea Caraiman»/ Monumentul Eroilor (Crucea) de pe Vârful Caraiman)” şi este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

„Întru slava şi memoria eroilor prahoveni căzuţi în Primul Război Mondial”
Crucea Caraiman fost construită între 1926 și 1928, pentru a cinsti memoria românilor care au murit în Primul Război Mondial. Ridicată la altitudinea de 2.291 de metri, a fost desemnată cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan, potrivit site-ului Guinness World Record.

Monumentul a fost realizat prin grija Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria ai României, „întru slava şi memoria eroilor prahoveni căzuţi în Primul Război Mondial, 1916-1918, pentru apărarea patriei”, aşa cum stă scris pe placa comemorativă fixată pe partea nordică a soclului. 

Inițial, crucea a fost construită direct în stâncă, soclul fiind clădit în 1930, după inaugurarea oficială din 14 septembrie 1928. În interiorul soclului se află o încăpere care a adăpostit generatorul de energie electrică ce alimenta cele 120 de becuri de 500 W de pe conturul Crucii.

Crucea propriu-zisă are o înălţime de 28 de metri şi este executată din profile de oţel, fiind montată pe un soclu din beton armat placat cu piatră, înalt de 8 metri. Lățimea stâlpului vertical este de 2 metri, lungimea brațelor orizontale până în axul stâlpului este de 7 metri, iar latura unui ochi pătrat de zăbrea este de 2 metri.

Monumentul Eroilor-Cruce de pe Masivul Caraiman a trecut, în luna martie 2016, în administrarea Ministerului Apărării Naționale pentru a fi reabilitat. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.