Jandarmeria Română despre violențele de la București: „Intervenția a fost pe deplin justificată”

Jandarmeria Română a explicat sâmbătă, într-o conferință de presă, modul în care au intervenit forțele de ordine la protestul diasporei din București.  

„Intervenția Jandarmeriei a fost pe deplin justificată. Blocarea bruscă a circulației și forțarea cordoanelor de jandarmi au fost acțiuni premeditate. Dispozitivele pe care noi le-am adaptat aseară au fost eminamente  defensive și reactive. S-a intervenit în primă fază cu gaze lacrimogene. Când s-au întețit violențele, au fost transmise 3 semnale luminoase care au precedat acțiunea în forță. Potrivit legislației, prefectul este cel care aprobă intervenția în forță. Prefectul Capitalei a emis acest ordin la ora 23.11. De atunci, până la ora 02.00 s-au luat măsuri pentru eliberarea zonei”, a explicat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Marius Militaru. 

În urma acestor incidente, au fost aplicate 23 de amenzi, în valoare totală de 17.000 lei. De asemenea, 33 de persoane au fost duse la secțiile de poliție, fiind deschise 8 dosare penale. 

Întrebat cum explică agresarea unor persoane pașnice, de către forțele de ordine, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei a precizat că „toate intervențiile au fost supervizate de un procuror militar, care se va pronunța asupra legalității acțiunilor noastre”. 

Pe de altă parte, reprezentantul Parchetului Militar București, Adrian Nicolau, a declarat pentru Realitatea TV, că a fost deschis dosar penal in rem, pentru una dintre acțiunile jandarmilor. „Este vorba de lovirea unui bărbat de către un jandarm. Fapta pentru care este cercetat jandarmul este comportare abuzivă. Urmează să analizăm imaginile video și să audiem persoanele implicate, iar în funcție de rezultate vor fi dispuse măsurile legale”. Reprezentantul parchetului a anunțat că „în momentul în vor apărea alte imagini sau plângeri, ne vom sesiza și pentru alte fapte”. 

Totodată, el a precizat că a fost sustrasă o singură armă, nu două sau trei, așa cum s-a vehiculat sâmbătă seara. 

Despre „extracțiile aproape chirurgicale”

Jandarmii au spus că, spre deosebire de protestele din luna februarie a anului 2017, când, la fel au fost violențe, de data aceasta au fost mai multe grupuri compacte, dispersate în mulțime, iar ceilalți protestatari „nu s-au delimitat de acestea. Dacă oamenii nu ar fi avut o atitudine ostilă și provocatoare, lucrurile ar fi fost mai simple”. În schimb, susțin jandarmii, în anul 2017, când, la fel, au fost violențe, oamenii „au făcut un spațiu liber în jurul provocatorilor, ceea ce a permis o «extracție aproape chirurgicală»”. 

Potrivit datelor Jandarmeriei Române, 452 de persoane au avut nevoie de asistență medicală, dintre care 76 au ajuns la spital.  

„Cel mai greu a fost să le explicăm părinților colegei noastre că fata lor ar putea rămâne paralizată”

„35 de jandarmi au fost transportați la spital, printre care și colega noastră care a fost bătută cu bestialitate, existând suspiciunea că a suferit o fractură de coloană cervicală. Dincolo de intervențiile dificile din timpul protestului, cel mai greu a fost să le explicăm părinților colegei noastre că fata lor ar putea rămâne paralizată pe viață”,  a precizat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei. 

El a explicat și cum s-a ajuns la situația ca cei doi jandarmi să fie agresați: „Femeia – jandarm era într-un dispozitiv care executa o intervenție punctuală, după ce un fast-food a fost vandalizat. În timpul acțiunii, cei doi au rămas izolați în urma dispozitivului. Atunci s-a intervenit în forță, iar cei doi sunt în viață datorită intervenției noastre”. 

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.