FOTO. „Academia de timp liber” continuă pentru copiii din Ghimbav și pe perioada anului școlar. Preotul Daniel-Puia Dumitrescu propune autorităților locale să transforme casa parohială în centru cultural

Picturi pornite de la câteva tușe, fotografii artistice, patru basme deja tipărite, o piesă de teatru și multe obiecte meșteșugărești sunt câteva dintre rezultatele „Academiei de timp liber”, ce s–a desfășurat în vacanța de vară la Ghimbav. Cursanți au fost mai mulți copii cu vârste cuprinse între 7 și 15 ani din localitate. „Academia de timp liber” a fost organizată de Parohia Ortodoxă Ghimbav I și școala gimnazială din oraș. Inițiativa acestui program îi aparține preotului Daniel Puia-Dumitrescu, un om cu vastă experiență de voluntariat și de activități cu copiii și tinerii.  

Atelierele „Academiei de vară” s-u desfășurat în biserica vechie „Sfânta Treime”, unde paroh este Daniel Puia-Dumitrescu. Multe dintre creațiile copiilor din Ghimbav, dat și imagini din timpul atelierelor  au fost expuse în acest weekend, în sala mare a Primăriei. Obiectele realizate de micuți vor fi vândute la Târgul de Crăciun, banii obținuți urmând a se folosi pentru noi proiecte dedicate tinerilor din Ghimbav. De altfel, preotul Daniel Puia-Dumitescu a anunțat că vrea ca atelierele să se desfășoare și în timpul anului școlar, în spațiile unității de învățământ din oraș. Pentru acest program, preotul a obținut acordul conducerii Școlii gimnaziale din Ghimbav, urmând ca atelierele să se desfășoare sâmbăta în spațiile puse la dispoziție de conducerea unității școlare.

Ce au învățat copii în vacanța de vară  

„Prin acest program am vrut să le oferim copiilor o alternativă culturală de petrecere a timpului liber. Au fost organizate, în total, 7 ateliere, iar activitățile s-au desfășurat de două ori pe săptămână. Coordonatorii atelierelor au fost voluntari, unii dintre ei fiind chiar ghimbășeni”, a explicat preotul.

Programul nu a fost chiar ieftin, bugetul total fiind de 10.000 lei, iar inițiatorul proiectului a declarat că banii necesari au fost obținuți exclusiv din donații și sponsorizări.

Atelierul de pictură pe sticlă a fost coordonat de educatoarea Teodora Tache, care spune că a pornit cu copiii de la câteva tușe și a ajuns în final la câteva icoane deosebite. Ioana Todor, pictor, absolventă a Academiei de Arte București, a coordonat atelierul de fotografie și imagine artistică, precum atelierul de meșterit. De altfel, pictorița a declarat că acest atelier a pornit „de la zero”. În ceea ce privește fotografia, ea a precizat că de această dată, un obiect devenit „dușman”, respectiv telefonul, a devenit acum un „aliat”.

Ramona Dragu, absolventă al Facultății de Limbi Moderne Aplicate, Germană – Engleză și a masteratului de limba germană, a coordonat atelierul de limba germană, iar Lidia Ciolănel și Ovidiu Modiga s-au ocupat de atelierele de muzică.  

Daniel Puia-Dumitrescu a fost și el coordonatorul unui atelier, cel de lectură, sub forma unui „Club de Basm și Fantasy“ dar și a atelierului de teatru, reușind să îi învețe pe copii și primii pași în scrierea creativă.

„Dincolo de citit și de teatru, o parte dintre ei au creat, peste vacanță, și propriile povești. Astfel, într-o mică broșură pe care am tipărit-o la finalul vacanței, cu informații despre proiectul nostru, am publicat și trei dintre basmele create la acest atelier. Cred că se poate spune, mai în glumă mai în serios, că trei dintre acești copii au fost deja publicați”, a spus preotul.

Propunerea lui preotului Daniel Puia-Dumitrescu: Casa parohială din Ghimbav să fie transformată în Centru cultural

Preotul  Daniel Puia-Dumitrescu spune că ar vrea ca un astfel de program pentru copiii din localitate să de extindă și de ce nu, să devină unul permanent. De aceea, orașul Ghimbav ar avea nevoie urgentă de un centru de cultură, de care acum duce lipsă.

În acest context, Daniel Puia-Dumitrescu a anunțat vineri, când au fost prezentate lucrările copiilor care au participat la „Academia de timp liber”, ca are un proiect în acest sens,  dorind să transforme o mare parte din casa parohială, în spațiu pentru astfel de activități cu copiii din comunitate. Preotul spune că a obținut acordul Mitropoliei Ardealului pentru transformarea casei parohiale într-un centru cultural. Proiectul pentru reamenajarea imobilului a fost realizat, dar mai este nevoie de banii pentru lucrările de amenajare, care nu sunt deloc ieftine.  Investiția este estimată de specialiști la 300.000 de euro, cu toate amenajările și dotările necesare, bani care Daniel Puia-Dumitrescu speră să fie alocați, măcar parțial, de la bugetul local al Ghimbavului.

„Am cerut acordul Bisericii pentru a păstra doar la etaj, un apartament, pentru casa parohială, iar în spațiile care rămân libere jos, inclusiv la subsol, să amenajăm spații pentru astfel de activități. Sperăm să sensibilizăm Primăria și Consiliul Local cu privire la necesitatea unui Centru Cultural. Este visul celor ce lucrăm cu tinerii și copiii de orice religie, confesiune sau apartenență etnică din comunitate,  să avem la dispoziție spațiile necesare pentru a derula aceste activități de petrecere a timpului liber, dar și să putem iniția un proiect de tip afterschool”, a spus Daniel Puia – Dumitrescu

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.