Ana Birchall, schimbată de la Ministerul Justiţiei. În locul ei este propusă judecătoarea care a susţinut Ordonanţa 13 şi a criticat dur formularea întrebărilor la Referendumul din 26 mai

Ana Birchall va fi înlocuită de la Ministerul Justiţiei, propunerea validată de Comitetul Executiv al PSD reunit în şedinţa de azi fiind cea a judecătorului Dana Gârbovan, care nu este membru de partid. Dana Gârbovan este preşedintele Uniunii Judecătorilor din România, iar în ultimii doi ani a fost unul dintre cei mai vocali magistraţi din România.

Comitetul Executiv al PSD a validat, vineri, ca propuneri de noi ministri pe Dana Gârbovan la Justiţie, Şerban Valeca la Educaţie şi Mihai Fifor la Afaceri Interne, au precizat surse social-democrate participante la reuniune. De asemenea, au fost validate ca propuneri de vicepremier, Ana Birchall la parteneriate strategice si Iulian Iancu, pe probleme economice.

În urmă cu patru luni, judcătorul Dana Gîrbovan a atacat într-un interviu pentru Mediafax, modul în care sunt formulate întrebările la referendumul din 26 mai, spunând că prin includerea mai multor probleme într-o singură întrebare se încalcă libertatea ca fiecare să îşi exprime distinct opinia.

„Prin includerea mai multor probleme într-o singura întrebare, referendumul din 26 mai încalca libertatea fiecarui cetatean de a-şi exprima distinct punctul de vedere cu privire la fiecare dintre multele probleme supuse referendumului. Altfel spus, prin modul în care au fost formulate întrebările, referendumul mi-a amintit tot de perioada comunistă, când, dacă vroiai sa cumperi un kg de carne, trebuia să cumperi şi o conservă de peste sau o punga de creveţi expandaţi”, a declarat Dana Gîrbovan, presedintele UNJR, în interviul pentru
Mediafax.

Potriviut newsmaker, Gârbovan este o apropiată a lui Liviu Dragnea şi a contribuit activ, alături de Florin Iordache, la modificarea Legilor justiţiei fiind prezenta în Parlament alături de PSD. De asemenea, Gârbovan, propusă ministrul justiţiei de Dragnea, a susţinut toate mizeriile PSD şi a atacat toate instituţiile internaţionale care au criticat modificările la legile justiţiei şi la Codurile penale.

De numele Danei Gârbovan se leagă şi propunerea ca preşedintele României să nu mai aiba un cuvânt de spus în numirea magistraţilor dar şi susţinerea, prin mai ulte postări pe Facebook, a Ordonanţei 13, privind introducerea unui prag pentru abuyul în serviciu, care a ascos în stradă mii de oameni.



Dana Gârbovan s-a născut la 3 septembrie 1978 la Jibou, a studiat la Facultatea de Drept din cadrul Universității Babes-Bolyai din Cluj-Napoca și la Institutul Național al Magistraturii. Și-a început cariera ca judecător stagiar la Judecătoria Zalău, în anul 2001, iar din anul 2008 este judecător la Curtea de Apel Cluj, secția Civilă.

În anul 2007, Dana Gârbovan a fondat „Uniunea Națională a Judecătorilor din România”, un ONG despre care fondatoarea sa nu a precizat niciodată câți membri are și câți judecători reprezintă, în ciuda insistențelor presei de a clarifica acest aspect. Potrivit Danei Gârbovan, „UNJR a fost fondată în 2007 cu gândul nu de a crea un sindicat, ci de a avea o asociație dinamică, activă, prezentă în spațiul public pe tot ceea ce înseamnă dezbateri privind sistemul judiciar, indicând probleme și oferind soluții.”

Atât Uniunea Națională a Judecătorilor din România, care, potrivit Danei Gârbovan, „acționează ca un câine de pază al independenței justiției“, cât și președinta UNJR, s-au remarcat adesea, în ultimii ani, printr-o serie de poziții controversate, după cum arată Hotnews.ro:

  • În februarie 2017, după ce Direcția Națională Anticorupție a deschis un dosar privind adoptarea și ulterior abrogarea controversatei OUG 13, care a scos în stradă sute de mii de oameni în toată țara, Dana Gârbovan califica ancheta DNA drept „un derapaj” și cerea „o analiză serioasă la nivel de sistem pentru a se stabili care au fost cauzele unui astfel de derapaj”.
  • Pe 9 iulie 2019, în ziua publicării Raportului GRECO ce arăta că România a făcut progrese insuficiente în combaterea corupţiei și critica înființarea Secției speciale, Dana Gârbovan afirma că: „Rapoartele GRECO pe Romania confirmă, încă o dată, că aceste evaluări sunt nu doar vădit subiective, ci conțin și erori grosiere. (…) Raportul de follow-up cuprinde o analiză părtinitoare și pe alocuri superficială ori eronată a problemelor ce fac obiectul sau, fapt compromite seriozitatea și profesionalismul unui asemenea raport ce se finalizează prin ‘recomandari’ adresate unui stat pe chestiuni ce șin de justiție”.
  • La finalul lunii iulie 2019, Dana Gârbovan afirma că „este tristă și foarte cinică folosirea cazului de la Caracal pentru ca diverși magistrati, jurnaliști sau formatori de opinie să își valideze tezele despre justiție și modificările aduse legilor justiției.”
  • Dana Gârbovan a criticat și organizarea referendumului pe justiție din 26 mai, despre care a declarat că îi amintește de „comunism”: „Prin includerea mai multor probleme într-o singură întrebare, referendumul din 26 mai încalcă libertatea fiecărui cetățean de a-și exprima distinct punctul de vedere cu privire la fiecare dintre multele probleme supuse referendumului. Altfel spus, prin modul în care au fost formulate întrebările, referendumul mi-a amintit tot de perioada comunistă, când, dacă vroiai să cumperi un kg de carne, trebuia să cumperi și o conserva de pește sau o pungă de creveți expandați.”
  • După ce a fost o susținătoare, anul trecut, a modificării legilor justiției în varianta în care au trecut de „Comisia Iordache” și de Parlament și a contribuit activ la elaborarea acestor modificări, Dana Gârbovan a criticat, la începutul acestui an, Ordonanţa lui Tudorel Toader (OUG 7) care aducea noi modificări acestor legi, afirmând că „reprezintă un regres faţă de legile justiţiei votate în Parlament

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.