Încă o idee a ANAF și Ministerul Finanțelor, pentru bani la buget: Impozit pe bacșișul la restaurant și la hotel

Impozitarea bacșișului lăsat de clienți la restaurant sau la hoteluri este tot mai aproape să fie introdusă și în România, după ce, marți, reprezentanți ai patronilor din domeniul HoReCa au ajuns la o înțelegere cu președinta ANAF și cu Ministerul Finanțelor pentru o astfel de reglementare.



Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a spus că spre finalul lunii august va publica un set de propuneri de modificări fiscale, printre care și impozitarea bacșișului în HoReCa, după care, spre finalul anului 2019, să fie introdusă o reglementare în acest sens.

El a susținut că va demara „foarte rapid” indroducerea acestei impozitări. „Până la final de august o să avem postate un set de modificări – propuneri din economie – pe zone de Cod fiscal, la care se pot adăuga și aceste propuneri, astfel ca la final de an să rezolvăm această speță”, a spus Teodorovici, într-o conferință alături de șefa ANAF, Mirela Călugăreanu, și patroni din HoReCa reuniți în Grupul de Lucru pentru Turism din Coaliția pentru Dezvoltarea României și Romanian Business Leaders.

Întrebat dacă ar putea extinde impozitarea bacșișului și în alte domenii, cum ar fi saloanele de coafor și frizeriile, ministrul a spus: „Pe ramura respectivă, dacă se solicită, vedem exact dacă se poate aplica și atunci deschiderea noastră ca stat e totală”.



Impozitarea bacșișului a fost cerută de mai multă vreme de antreprenorii din domeniul HoReCa reuniți în Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România.

Potrivit discuțiilor cu MFP și ANAF, un astfel de sistem va introduce un impozit de 10% asupra bacșișului plătit de clienți și trecut pe nota de plată ca atare.

Cei 10% vor fi opriți la sursă de firmă și plătiți la ANAF mai departe, iar restuld e 90% va reveni ospătarului căruia clientul i-a oferit bacșișul, fără alte taxe, contribuții sau impozite.

De asemenea, bacșișul plătit cu cardul bancar va fi virat obligatoriu, de către firmă, angajatului căruia i-a fost destinat, conform viitoarei reglementări.



Astfel, clienții vor putea lăsa bacșiș și cu cardul bancar, ceea ce va ajuta ospătarii sau alți angajați din industria ospitalității să primască astfel de recompense inclusiv de la clienții business, care au diverse întâlniri de afaceri sau protocol și care plătesc cu cardul de companie.

Mai multe, AICI. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.